Siirry suoraan sisältöön

Ruokaketjun toiminta (3 op)

Toteutuksen tunnus: XX00CX20-3012

Toteutuksen perustiedot


Ilmoittautumisaika

13.11.2023 - 17.01.2024

Ajoitus

08.01.2024 - 31.05.2024

Laajuus

3 op

Yksikkö

VANHENNETTU SeAMK Bio- ja elintarviketekniikka sekä restonomi

Toimipiste

SeAMK Seinäjoki, Frami

Opetuskielet

  • Suomi

Tutkinto-ohjelma

  • Agrologi (AMK)
  • Restonomi (AMK), Ravitsemispalvelut
  • Insinööri (AMK), Bio- ja elintarviketekniikka

Opettaja

  • Anu Latva-Reinikka
  • Samu Palander
  • Leena Arjanne
  • Matti-Pekka Pasto

Opiskelijaryhmät

  • RESTO23
    Restonomi (AMK), Päivätoteutus
  • BIELI23
    Insinööri (AMK), Bio- ja elintarviketekniikka, Päivätoteutus
  • AGRO23
    Agrologi (AMK)
  • AGRO23A
    Agrologi (AMK)
  • AGRO23B
    Agrologi (AMK)

Tavoitteet

Opiskelija osaa raportoida ruoan alkuperän ja reitin maataloustuotannosta kuluttajalle. Hän osaa yhdistää tulevissa opinnoissaan alkutuotannon, elintarviketeollisuuden, kaupan ja ruokapalveluiden prosessien tuntemustaan. Opiskelija osaa myöhemmin opinnoissaan ratkaista oman erityisalueensa kehittämisen ongelmia osana kokonaisuutta ja pystyy toimimaan yhteistyössä ketjun muiden asiantuntijoiden kanssa. Opiskelija osaa nimetä ruokaketjun toiminnassa tapahtuneita muutoksia ja muutosten merkityksiä. Opiskelija pystyy myös nimeämään elintarvikeketjun eri vaiheissa toimivia yrityksiä.

Sisältö

-suomalaisen maataloustuotannon tärkeimmät viljelykasvit ja niiden elintarvikekäyttö sekä laatutekijät
-kotieläintuotannon toimintatapa, merkittävimmät rehut, keskeiset tuotteet sekä näitten tuotteiden tärkeimmät laatutekijät
-merkittävimmät globaalit elintarvikeraaka-aineet ja niiden tuoteominaisuuksia
-leipomo-, meijeri- ja lihateknologiset perusprosessit, raaka-aineen laatu ja sen merkitys tuotantoprosesseille
-ruokapalveluiden tuottamisen toimintatavat, vaikuttavuus yksilölle ja yhteiskunnalle, ruokapalveluihin vaikuttavat laatutekijät ja laatutekijöiden vaikutus hankittaviin elintarvikkeisiin
-ruoka-alan keskeiset toimijat, taloudellinen koko ja työllistävyys Suomessa

Oppimateriaalit

Ilmoitetaan opintojakson alussa ja haetaan tietoa itsenäisesti

Opetusmenetelmät

Luennot
Tehtävät
Pienryhmätyöskentely
Verkossa oleva materiaali

Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus

Opinnon laajuus on 134 tuntia, joka sisältää:
- luentoja
- työpajoja
- itsenäistä työskentelyä
- ryhmätyöskentelyä

Arviointiasteikko

Hyväksytty/hylätty

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)

Opiskelija osaa kuvata kotimaisten peruselintarvikkeiden tuotantoprosesseja maataloudessa ja elintarviketeollisuudessa sekä tyypillisten ruokapalvelujen toimintatapoja. Opiskelija osaa käyttää ruokaketjun eri alojen toiminnan ja niiden rajapintojen kuvailulle keskeistä ammattimaista terminologiaa.

Arviointikriteerit, hyvä (3)

Opiskelija osaa huomioida omaan opiskelualaansa liittyvien ruokaketjun muiden toimintojen yhteyksiä. Opiskelija osaa perustasolla vertailla tuotantoprosesseja eri elintarvikkeiden ja tuotanto- ja palvelumuotojen välillä ja antaa esimerkkejä kunkin ruokaketjun osan merkityksestä laadun muodostumisessa

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

Opiskelija osaa muodostaa kokonaisnäkemyksen ruokaketjun toiminnasta ottaen huomioon tuotannon luonnontieteelliset ja yhteiskunnalliset edellytykset ja tavoitteet ja osaa suunnitella ketjun toimintaa nämä lähtökohdat huomioiden. Opiskelija osaa soveltaa kotimaisen ruokaketjun ja sen laatuvaatimusten tuntemustaan ja yhdistää ketjuun esimerkkejä globaalien markkinoiden tunnetuista ruoan raaka-aineista.

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Arviointi perustuu tehtyihin tehtäviin ja opiskelijan aktiivisuuteen

Hylätty (0)

Opiskelija ei osoita osaamistaan opintojakson tavoitteisiin nähden. Opiskelija ei osallistu aktiivisesti opintojakson aikana tehtävien tekemiseen.