Siirry suoraan sisältöön

Tuotantoprosessin suunnittelu (5 op)

Toteutuksen tunnus: 8B00BT47-3005

Toteutuksen perustiedot


Ilmoittautumisaika
17.04.2023 - 06.09.2023
Ilmoittautuminen toteutukselle on päättynyt.
Ajoitus
28.08.2023 - 17.12.2023
Toteutus on päättynyt.
Opintopistemäärä
5 op
Lähiosuus
5 op
Toteutustapa
Lähiopetus
Toimipiste
SeAMK Seinäjoki, Frami
Opetuskielet
suomi
Koulutus
Insinööri (AMK), Bio- ja elintarviketekniikka
Opettajat
Jarmo Alarinta
Opintojakso
8B00BT47

Arviointiasteikko

1-5

Tavoitteet

Opiskelija osaa
- suunnitteluvaiheet tuotantolaitoksen ja -prosessin suunnittelusta ja rakentamisesta
- arvioida elintarvikeprosessien suunnittelun erikoispiirteitä
- tuottaa yksiselitteisiä ja selkeitä suunnitteludokumentteja
- laskea yksikköprosesseista muodostetun tuotantolinjan kapasiteetin, laitteiden kapasiteetin ja muut valintaan ja mitoitukseen liittyvät laskut.
- määrittää valmistuslinjan aine- ja energiataseet, kapasiteetti ja muut laitevalintaan vaikuttavat matemaattiset tehtävät.
- toteuttaa tuotantolinjaston esisuunnitteluprojektin suunnittelusta toimivaan tehtaaseen.

Sisältö

Erilaiset tehdassuunnittelussa käytettävät kaaviot. Elintarvikkeiden erityisvaatimukset prosessisuunnittelulle. Prosessikaaviot informaatiolähteinä. Tuotantolaitoksen suunnittelun ja rakentamisen eri vaiheet. Tuotantolinjojen yhdistäminen yksikköprosesseista. Kannattavuus ja muut laskelmat. Ryhmätyöskentely projektissa ja asiantuntijoiden ja erilaisten lähdetietojen käyttö.

Harjoitustyössä käydään läpi tuotantolaitoksen suunnittelun ja toteutuksen eri vaiheet
- vaatimusmäärittely
- prosessisynteesi
- tuotantolinjan mitoitus
- kannattavuus
- prosessiparametrien optimointi
- muut vertailulaskelmat
- ryhmätyö projektissa.

Oppimateriaalit

Oheismateriaali:
Lopez-Gomez, A, & Barbosa-Canovas, G. V. (2005). Food Plant Design. Boca Raton : CRC Press 2005. ISBN 1-57444-602-9 sidottu, 978-1-57444-602-9 sidottu.

Maroulis, Z. B., & Saravacos, G. D. (2003). Food Process Design. Marcel Dekker.
ISBN 0-8247-4311-3 sidottu

Opetusmenetelmät

suunnitteluharjoitukset

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)

Opiskelija on suorittanut hyväksytysti annetut tehtävät/osiot. Opiskelija tuntee ja hallitsee tyydyttävässä määrin prosessisuunnittelun menetelmät ja osaa toimia suunnitteluryhmän mukana.

Arviointikriteerit, hyvä (3)

Opiskelija on suorittanut hyväksytysti annetut tehtävät/osiot ja osallistunut aktiivisesti opintojaksoon. Opiskelija tuntee prosessisuunnittelun peruskäsitteet ja menetelmät sekä kykenee soveltamaan niitä tavanomaisten kysymysten ratkaisemisessa. Hän kykenee yhdistämään oppimansa aiempiin kokemuksiinsa aihepiiristä.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

Opiskelija on suorittanut hyväksytysti annetut tehtävät/osiot ja osallistunut aktiivisesti opintojaksoon. Opiskelija tuntee prosessisuunnittelun peruskäsitteet ja menetelmät sekä osaa soveltaa niitä tavanomaisten kysymysten ratkaisemisessa. Hän on osoittanut kykyä luoda aihepiirin puitteissa uusia merkityksiä ja ajatuksia aiemmin oppimaansa soveltaen.

Esitietovaatimukset

Elintarvikeprosessit

Siirry alkuun