Maatalousyrityksen tuotannon suunnittelu (10 op)
Toteutuksen tunnus: 9A00BW95-3004
Toteutuksen perustiedot
Ilmoittautumisaika
30.09.2022 - 30.10.2022
Ajoitus
01.01.2023 - 06.10.2023
Laajuus
10 op
T&K-osuus
10 op
Yksikkö
SeAMK Opintoasiainpalvelut
Toimipiste
SeAMK Seinäjoki, Frami
Opetuskielet
- Suomi
Tutkinto-ohjelma
- Agrologi (AMK)
Opettaja
- Matti Ryhänen
Opiskelijaryhmät
-
AGRO20TAAgrologi (AMK)
Tavoitteet
Opiskelija tuntee maatalousyrityksen tuotannon suunnittelun biologiset, tekniset ja taloudelliset sidonnaisuudet. Hän kykenee järjestämään maatalouden yritystoiminnan kokonaisuutena siten, että ennakoitu taloudellinen tulos on paras mahdollinen. Opiskelija kykenee laatimaan maatalousyrityksen taloussuunnitelmia ja osaa hyödyntää niitä maatalousyrityksen johtamisessa. Opiskelija osaa hahmottaa toimintaympäristön muutosten merkityksen ja miten muutokset vaikuttavat taloussuunnitelmien laadintaan, riskien hallintaan ja maatalousyrittäjien valintoihin. Lopputuloksena opiskelija saavuttaa taidon laatia korkeatasoisia taloussuunnitelmia.
Sisältö
Opiskelija asettaa tavoitteet opettajan ja maatalousyrittäjän kanssa. Hän kartoittaa maatalousyrityksen resurssit, arvioi omaisuusosien arvot, tarkastelee tuotantomahdollisuuksia, oppii suunnittelumenetelmien käytön, laatii maatalousyritykselle tuotanto- ja taloussuunnitelmia, määrittää tuotantovaihtoehtojen kannattavuuden ja maksuvalmiuden sekä tulkitsee tulokset. Hän perehtyy myös EU-tukipolitiikan antamiin mahdollisuuksiin ja asettamiin rajoituksiin sekä siihen, miten ne vaikuttavat taloussuunnitelmien laadintaan ja maatalousyrittäjän valintoihin.
Oppimateriaalit
Kay, Edwards & Duffy 2019. Farm Management. McGraw-Hill (soveltuvin osin). Olson 2004. Farm Management: Principles and Strategies. Blackwell Publishing Company. Iowa State Press. (soveltuvin osin). Ryhänen & Laitila 2012. Yhteistyö ja resurssit maitotiloilla. Verkostomaisen yrittämisen lähtökohtia ja edellytyksiä. Seinäjoen ammattikorkeakoulun julkaisusarja B. Raportteja ja selvityksiä 59. s. 91-151. Ryhänen, M. & Närvä, M. (toim.) 2019. Kokonaisvaltaisella johtamisella kannattavuutta maidontuotantoon. Seinäjoen ammattikorkeakoulun julkaisusarja A. Tutkimuksia 31: 1-178. Ryhänen & Sipiläinen (toim.) 2018. Maatalousyrityksen johtaminen ja tuotannon suunnittelu.
Opetusmenetelmät
Yhteistoiminnallinen oppiminen: Opiskelijat toimivat aktiivisessa vuorovaikutuksessa keskenään. Opettaja tukee, auttaa ja kannustaa. Jaettu asiantuntijuus on käytössä opettajan ja opiskelijoiden kesken. Opiskelijat ohjataan laatimaan maatalousyrityksestä kirjallinen raportti, joka sisältää tuotantoratkaisut, investoinnit, mahdolliset yhteistyötavat ja toiminnan laadun kuvauksen. Maatalousyrityksen toiminta kuvataan prosessikaavioilla ja kaaviot avataan tiivistetysti kirjoittamalla. Laaditaan katetuottolaskelmat prosessikaavioita hyödyntäen. Laaditaan tuotantosuunnitelmat ja valintaan paras toteutettavaksi. Tuotannon suunnitelman pohjalta laaditaan tulos- ja kannattavuuslaskelmat ja selvitetään maatalousyrityksen toiminnan edellytykset. Selvitetään, miten riskejä hallitaan ja laaditaan herkkyystarkastelut. Lopuksi tulokset tulkitaan ja tehdään johtopäätökset.
Harjoittelu- ja työelämäyhteistyö
Tuotannon suunnittelu tehdään todellisille maatalousyrittäjille. Opiskelijat toimivat aktiivisessa vuorovaikutuksessa maatalousyrittäjien kanssa. Opettaja tukee opiskelijoita tässä työssä. Opiskelijat laativat kirjallisen raportin maatalousyrittäjille.
Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus
10*26,7 tuntia = 267 tuntia, josta n. 120 tuntia luokkatyöskentelyä ja n. 150 tuntia omatoimista oppimista.
Lisätietoja opiskelijoille
Suomeksi
Opetusresurssien mahdollistamissa rajoissa otetaan opiskelijoita opintojaksolle.
Tarvittaessa valinta opintojaksoille tehdään opintomenestyksen mukaisessa järjestyksessä.
Opintomenestys määritetään seuraavien opintojaksojen keskiarvon perusteella:
- Maatalouden yritystalouden perusteet
- Maatilayrityksen verotus
- Maatalouspolitiikka
Lisäksi edellytetään, että maatalousyrityksen johtaminen ja tuotantoekonomia opintojaksoilla on edetty opetussuunnitelman mukaisesti.
Arviointiasteikko
1-5
Arviointikriteeri, hyväksytty/hylätty
Arvointi hyväksytty/korjattava. Opiskelija osaa opintojakson perusasiat. Arvioinnissa keskitytään siihen, miten oppija kykenee modifioimaan tietojaan, taitojaan ja suunnitelmaansa siten, että hän kykenee ohjaamaan tuotannollista ja taloudellista toimintaa optimaalisesti. Lisäksi oppimisprosessin aikana arvioidaan reflektoimalla, miten oppijat arvioivat omaa toimintaansa ja oppimistaan.
Esitietovaatimukset
Maatalouden yritystalouden perusteet, Maatalousyrityksen johtaminen, tuotantoekonomia