Ravitsemuksen erityiskysymykset (4 op)
Toteutuksen tunnus: CA00BI50-3007
Toteutuksen perustiedot
Ilmoittautumisaika
16.04.2022 - 07.09.2022
Ajoitus
22.08.2022 - 18.12.2022
Laajuus
4 op
Virtuaaliosuus (op)
4 op
Yksikkö
SeAMK Ruoka
Toimipiste
SeAMK Seinäjoki, Frami
Opetuskielet
- Suomi
Tutkinto-ohjelma
- Restonomi (AMK), Ravitsemispalvelut
Opettaja
- Leena Arjanne
Vastuuhenkilö
Leena Arjanne
Opiskelijaryhmät
-
RAVI22RAVI22, Ravitsemusosaaja, Avoin amk, Ruoka
-
AVOINAMKAvoin amk
-
RIPARistiinopiskelu
Tavoitteet
Opiskelija osaa selittää ruoan hyväksikäyttöön liittyvää anatomiaa ja fysiologiaa. Opiskelija osaa arvioida ravinnonsaannin riittävyyttä sekä suunnitella tavallisimmat erityisruokavaliot. Hän osaa vertailla markkinoilla olevia erityiselintarvikkeita sekä kykenee seuraamaan alan kehitystä ja soveltamaan uusinta tietoa.
Sisältö
- ravinnonoton säätely
- ruoansulatuselimistö ja ruoansulatus sekä niiden säätely
- ravintoaineiden imeytyminen
- virheravitsemus
- tavallisimmat erityisruokavaliot ja erityiselintarvikkeet
Aika ja paikka
Aloituswebinaari pidetään 25.8.2022 klo 18.15-19 Teamsissa myöhemmin Moodlessa opintojakson alustalla jaettavassa linkissä.
Aloituswebinaarista tehdään myös myöhemmin katsottavissa oleva tallenne, eli opintojakson voi aloittaa nonstoppina myös myöhempänä ajankohtana syksyn aikana. Opiskelijat etenevät opintojaksolla tehden itsenäiseen tahtiin suorituksia Moodle-alustalla.
Oppimateriaalit
Osoitetaan opintojakson Moodle-alustalla
Opetusmenetelmät
Tavoite:
Opintojaksolla perehdytään tarkemmin ravinnon ja terveyden välisiin yhteyksiin. Opiskelemme ruoansulatukseen liittyviä fysiologian ja anatomian perusteita. Niiden kautta hahmotamme yleisimpien elämäntapasairauksien ja ravinnon välisiä yhteyksiä. Tavoitteena on, että opiskelija ymmärtää virheravitsemuksen muodot ja yhteydet terveyteen. Tutustumme myös ravitsemushoidossa tavallisimpiin erityisruokavalioihin ja markkinoilla oleviin erityiselintarvikkeisiin.
Opiskelu tapahtuu ohjatusti mutta itsenäisesti verkossa, joten tarvitset tietokoneen nettiyhteydellä.
Yhdessä oppimistehtävässä valmistetaan ruokaa opetusravintola Prikassa. Jos suoritat tehtävän itsenäisesti tarvitset ruoanvalmistusvalmiuden (kotikeittiö työvälineineen ja peruselintarvikkeineen).
Harjoittelu- ja työelämäyhteistyö
Yhteistyömahdollisuus EPSHP:n ravintokeskuksen kanssa.
Tenttien ajankohdat ja uusintamahdollisuudet
Non-stop verkkotentti
Toteutuksen valinnaiset suoritustavat
Verkkototeutus
Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus
108 h
(1 h aloituswebinaari, 5 h Prikka-työskentely, 103 h itsenäiseen tahtiin materiaalien opiskelua ja tehtävien suorittamista)
Arviointiasteikko
1-5
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)
Opiskelija osaa nimetä ruoan hyväksikäyttöön liittyvää anatomiaa ja fysiologiaa.
Opiskelija tietää tavallisimmat erityisruokavaliot ja osaa nimetä markkinoilla olevia erityiselintarvikkeita sekä kykenee seuraamaan alan kehitystä.
Arviointikriteerit, hyvä (3)
Opiskelija tuntee ruoan hyväksikäyttöön liittyvää anatomiaa ja fysiologiaa.
Opiskelija osaa suunnitella tavallisimmat erityisruokavaliot ja tuntee markkinoilla olevia erityiselintarvikkeita sekä kykenee seuraamaan alan kehitystä ja soveltamaan uusinta tietoa.
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
Opiskelija osaa selittää ja vertailla ruoan hyväksikäyttöön liittyvää anatomiaa ja fysiologiaa.
Opiskelija osaa perustella ja suunnitella tavallisimmat erityisruokavaliot ja tuntee laajasti markkinoilla olevia erityiselintarvikkeita sekä kykenee seuraamaan alan kehitystä ja soveltamaan ja perustelemaan uusinta tietoa.
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Oppimistehtävät (Moodlessa)
Verkkotentti (Moodlessa)
Hylätty (0)
Opiskelija ei osoita osaamistaan opintojaksolle annetussa tavoitteissa.
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1-2)
Opiskelija osaa nimetä ruoan hyväksikäyttöön liittyvää anatomiaa ja fysiologiaa.
Opiskelija tietää tavallisimmat erityisruokavaliot ja osaa nimetä markkinoilla olevia erityiselintarvikkeita sekä kykenee seuraamaan alan kehitystä.
Arviointikriteerit,
Arviointikriteerit, hyvä (3-4)
Opiskelija tuntee ruoan hyväksikäyttöön liittyvää anatomiaa ja fysiologiaa.
Opiskelija osaa suunnitella tavallisimmat erityisruokavaliot ja tuntee markkinoilla olevia erityiselintarvikkeita sekä kykenee seuraamaan alan kehitystä ja soveltamaan uusinta tietoa.
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
Opiskelija osaa selittää ja vertailla ruoan hyväksikäyttöön liittyvää anatomiaa ja fysiologiaa.
Opiskelija osaa perustella ja suunnitella tavallisimmat erityisruokavaliot ja tuntee laajasti markkinoilla olevia erityiselintarvikkeita sekä kykenee seuraamaan alan kehitystä ja soveltamaan ja perustelemaan uusinta tietoa.
Esitietovaatimukset
Ruokapalvelujen tuottaminen, erityisruokavaliot,
Elintarvikkeet ja ravitsemus tai Elintarvikkeet ravitsemuksessa.