Advanced nutrition studies (4cr)
Code: CA00BI50-3007
General information
- Enrollment
- 16.04.2022 - 07.09.2022
- Registration for the implementation has ended.
- Timing
- 22.08.2022 - 18.12.2022
- Implementation has ended.
- Number of ECTS credits allocated
- 4 cr
- Local portion
- 0 cr
- Virtual portion
- 4 cr
- Mode of delivery
- Distance learning
- Campus
- SeAMK Seinäjoki, Frami
- Teaching languages
- Finnish
- Degree programmes
- Degree Programme in Food and Hospitality
- Teachers
- Leena Arjanne
- Teacher in charge
- Leena Arjanne
- Groups
-
AVOINAMKOpen UAS
-
RIPARistiinopiskelu
- Course
- CA00BI50
Evaluation scale
1-5
Objective
Students can explain the anatomy and physiology related to food consumption. They will be able to estimate the adequacy of the nutrient supply and to plan special diet meals and menus. They can compare the special food stuffs available in the market. The students will be able to follow the development of the field and to apply the latest information to their work.
Content
- regulation of food intake
- digestive system and phases of digestion
- absorption of nutrients
- malnutrition
- the most common special diets and special diet products
Location and time
Aloituswebinaari pidetään 25.8.2022 klo 18.15-19 Teamsissa myöhemmin Moodlessa opintojakson alustalla jaettavassa linkissä.
Aloituswebinaarista tehdään myös myöhemmin katsottavissa oleva tallenne, eli opintojakson voi aloittaa nonstoppina myös myöhempänä ajankohtana syksyn aikana. Opiskelijat etenevät opintojaksolla tehden itsenäiseen tahtiin suorituksia Moodle-alustalla.
Materials
Osoitetaan opintojakson Moodle-alustalla
Teaching methods
Tavoite:
Opintojaksolla perehdytään tarkemmin ravinnon ja terveyden välisiin yhteyksiin. Opiskelemme ruoansulatukseen liittyviä fysiologian ja anatomian perusteita. Niiden kautta hahmotamme yleisimpien elämäntapasairauksien ja ravinnon välisiä yhteyksiä. Tavoitteena on, että opiskelija ymmärtää virheravitsemuksen muodot ja yhteydet terveyteen. Tutustumme myös ravitsemushoidossa tavallisimpiin erityisruokavalioihin ja markkinoilla oleviin erityiselintarvikkeisiin.
Opiskelu tapahtuu ohjatusti mutta itsenäisesti verkossa, joten tarvitset tietokoneen nettiyhteydellä.
Yhdessä oppimistehtävässä valmistetaan ruokaa opetusravintola Prikassa. Jos suoritat tehtävän itsenäisesti tarvitset ruoanvalmistusvalmiuden (kotikeittiö työvälineineen ja peruselintarvikkeineen).
Employer connections
Yhteistyömahdollisuus EPSHP:n ravintokeskuksen kanssa.
Exam schedules
Non-stop verkkotentti
Completion alternatives
Verkkototeutus
Student workload
108 h
(1 h aloituswebinaari, 5 h Prikka-työskentely, 103 h itsenäiseen tahtiin materiaalien opiskelua ja tehtävien suorittamista)
Assessment criteria, satisfactory (1)
Students can name the anatomy and physiology of the utilization of the food.
They know the most common special diets and can name some special products on the market. They are able follow the development of the field.
Assessment criteria, good (3)
Students know the anatomy and physiology of the utilization of the food.
They can plan the most common special diets and they know different special products on the market. They are able to follow the development of the field and apply the latest knowled
Assessment criteria, excellent (5)
Students can explain and compare the anatomy and physiology of the utilization of the food.
Students can motivate and plan the most common special diets and they know well different special products on the market. They are able to follow the development of the field and apply the latest knowledge.
Qualifications
Health aspects in food production,
Foodstuffs and Nutrition or Foodstuffs in Nutrition