Siirry suoraan sisältöön

Automaation laboratoriotyöt 1 (4 op)

Toteutuksen tunnus: KL25AB70000-3011

Toteutuksen perustiedot


Ilmoittautumisaika

14.11.2022 - 15.01.2023

Ajoitus

09.01.2023 - 26.02.2023

Laajuus

4 op

Virtuaaliosuus (op)

1 op

T&K-osuus

1 op

Yksikkö

SeAMK Automaatio- ja tietotekniikka

Toimipiste

SeAMK Seinäjoki, Frami

Opetuskielet

  • Suomi

Tutkinto-ohjelma

  • Insinööri (AMK), Automaatiotekniikka

Opettaja

  • Ismo Tupamäki

Opiskelijaryhmät

  • AUTE21KA
    Insinööri (AMK), Automaatiotekniikka

Tavoitteet

Opiskelija osaa kappaletavara-automaatioon liittyvien ohjausjärjestelminen (PLC) konfiguroinnin ja ohjelmoinnin. Opiskelijat toteuttavat kahden-kolmen hengen ryhmissä monipuolisten prosessiasemien automaatiosovellukset hyödyntämällä ja testaamalla opinnoissa saamiaan tietoja ja taitoja. Toteutuksissa laitteistojen ohjaukset pyritään tekemään mahdollisimman energiatehokkaiksi.

Sisältö

Laboratorioissa tehdään harjoituksia monipuolisilla automaatiolaitteilla. Ohjelmistot ja fyysiset laitteet ovat teollisuudessa yleisesti käytettyjä tuotteita, joten opiskelijat voivat suoraan hyödyntää teollisuudessa laboratorioissa hankkimaansa kokemusta. Laitteet koostuvat Siemens ja Omron ohjelmoitavista logiikoista, kosketusnäytöistä, PC-valvomoista, teollisuusväylistä sekä saattomuisteista. Toimilaitteina toimivat sähkömoottorit ja pneumaattiset sylinterit.

Oppimateriaalit

Luennoitsijan luentomateriaalit, luentojen esimerkit, harjoitustöiden verkkomateriaali sekä maahantuojien tuote- ja ohjelmointimanuaalit.

Opetusmenetelmät

Laboratoriossa tehtävät harjoitustyöt

Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus

Ilmoitetaan opintojakson alussa.

Arviointiasteikko

Hyväksytty/hylätty

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)

Opiskelija osaa tehdä ohjelmoitavan logiikan konfiguraation annetun ohjeen mukaisesti. Hän osaa ohjelmoida ja testata PLC-ohjatun laitteen perustoiminnot. Opiskelija kykenee toimimaan ja selvittämään vastaantulevia perusongelmia yhdessä ryhmän jäsenten kanssa.

Arviointikriteerit, hyvä (3)

Opiskelija osaa tyydyttävän tason lisäksi itsenäisesti soveltaa, ohjelmoida ja testata logiikoiden erikoisfunktioita. Lisäksi hän kykenee ryhmän kanssa varmistamaan ja vaatimaan että ohjelmat ovat turvallisia käyttää.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

Opiskelija osaa tehokkaan ja järjestelmällisen tavan toimia yhdessä ryhmän kanssa. Hän kykenee laitekonfiguroinnin lisäksi etsimään ja korjaamaan erilaiset laite- ja ohjelmointiongelmat. Yhdessä ryhmän kanssa hän varmistuu että ryhmän tuloksena valmistuu luotettava, turvallinen ja hyvin dokumentoitu ohjelma.

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Hyväksytysti tehdyt laboratorioharjoitukstet ja palautetut raportit.

Esitietovaatimukset

Koneautomaatio 1

Lisätiedot

Automaatio, kansainvälisyyden näkökulma (FI):
Automaation asiat ovat kansainvälisesti yhtenevät.