Siirry suoraan sisältöön

Sianliha- ja porsastuotanto (10 op)

Toteutuksen tunnus: 9A00CD78-3006

Toteutuksen perustiedot


Ilmoittautumisaika

16.04.2022 - 15.01.2023

Ajoitus

09.01.2023 - 05.03.2023

Laajuus

5 - 10

Virtuaaliosuus (op)

5 op

Yksikkö

SeAMK Agrologi

Toimipiste

SeAMK Seinäjoki, Frami

Opetuskielet

  • Suomi

Tutkinto-ohjelma

  • Agrologi (AMK)

Opettaja

  • Samu Palander

Opiskelijaryhmät

  • MAGRO20
    Agrologi (AMK)
  • MAGRO21
    Agrologi (AMK)
  • AGRO20PR
    Agrologi (AMK)

Tavoitteet

Opiskelija osaa suunnitella, arvioida ja kehittää sikatilan (sianliha- ja/tai porasatuotantoyksikön) toimintaa eläinten tuottavuuden, terveyden ja hyvinvoinnin huomioivassa taloudellisessa ja ympäristövastuullisessa tuotannossa. Opiskelija pystyy osallistumaan ammattimaiseen keskusteluun sikataloudesta.

Sisältö

Ajankohtaiset sikojen ravitsemuksen ja hoidon erityiskysymykset, teknologiset ratkaisuvaihtoehdot ja digitaalinen ohjaus, tuotannonseuranta, kannattavuus, eläinaineksen kehittämisen perusteet, ajankohtaiset terveydenhoitoasiat ja terveydenhuoltoon liittyvä kartoitus ja suunnittelu sekä näissä esiin tulevien seikkojen merkitys eläimille, tyypillisten tuotantosairauksien synty ja ennaltaehkäisy

Oppimateriaalit

Suositellaan esim:

Kyriazakis, Ilias ; Whittemore, Colin T. 2007. Whittemore's science and practice of pig production. Oxford: Blackwell Publishing

Siljander-Rasi, H., Nopanen, A. & Helin, J. (toim.) 2006. Sian ruokinta ja hoito. Vantaa: ProAgria maaseutukeskusten liitto

Muu osoitettava materiaali ja itsenäinen tiedonhaku

Opetusmenetelmät

Verkkokurssi Moodlessa (SeAMK:n opiskelijoilla muutamia toteutusta tukevia lähitunteja)
Laajennettavissa itsenäisellä kehittämis-, tutkimus- tai selvitysprojektilla työelämäyhteydessä

Harjoittelu- ja työelämäyhteistyö

Verkko-opintojakson laajuus on 5 op. Opettajan kanssa sovittavalla työelämäyhteydessä tehtävällä projektilla voidaan laajentaa (2-5 op)

Kansainvälisyys

Sis. kansainvälisesti julkaistua oppimateriaalia

Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus

Itsenäinen työskentely verkossa 100%

Arviointiasteikko

1-5

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)

Opiskelija osaa seurata ja suunnitella sikojen rehunkäyttöä, ohjatusti laatia eri sikaryhmien ruokintasuunnitelmia ja kartoittaa terveydenhuollon suunnittelun edellyttämiä tietoja. Opiskelija osaa kuvailla eläinaineksen merkitystä. Hän osaa kuvailla ja vertailla sikaloiden ajanmukaisia teknologisia ratkaisuja.

Arviointikriteerit, hyvä (3)

Opiskelija osaa suunnitella ruokintaa ja tuotantoa itsenäisesti. Hän osaa arvioida ja selittää eläinaineksen kehittämisen ja eläinten terveydenhuollon keinoja. Opiskelija osaa tunnistaa ruokinnan ja olosuhdetekijöiden vaikutuksen tuotantoon ja terveyteen. Hän osaa perustellusti valita ruokinnallisia ja teknologisia ratkaisuja.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

Opiskelija osaa ottaa huomioon ja soveltaa ravitsemus- ja tuotantobiologisia yksityiskohtia sianliha- ja porsastuotannon suunnitelmia laatiessaan. Hän osaa itsenäisesti hakea alan tietoa ja soveltaa sitä ongelmanratkaisussa ja ratkaisujen perusteluissa. Opiskelija osaa rakentaa laaja-alaista tietämystä osoittavaa kokonaiskuvaa, jossa yhdistyvät tuotantobiologinen, teknologinen, taloudellinen ja ympäristövastuullinen näkökulma.