Siirry suoraan sisältöön

Kasvutekijät ja kasvin kasvu (10 op)

Toteutuksen tunnus: 9A00CY07-3003

Toteutuksen perustiedot


Ilmoittautumisaika

16.04.2022 - 07.09.2022

Ajoitus

29.08.2022 - 18.12.2022

Laajuus

10 op

Virtuaaliosuus (op)

8 op

Yksikkö

SeAMK Agrologi

Toimipiste

SeAMK Seinäjoki, Frami

Opetuskielet

  • Suomi

Tutkinto-ohjelma

  • Agrologi (AMK)

Opettaja

  • Anu Latva-Reinikka
  • Juha Tiainen
  • Anna Tall
  • Jori Lahti
  • Arja Nykänen

Ajoitusryhmät

  • Pienryhmä 1 (Koko: 14. Avoin AMK: 0.)
  • Pienryhmä 2 (Koko: 14. Avoin AMK: 0.)
  • Pienryhmä 3 (Koko: 14. Avoin AMK: 0.)

Opiskelijaryhmät

  • MAGRO22
    Agrologi (AMK)

Koulutusryhmat

  • Pienryhmä 1
  • Pienryhmä 2
  • Pienryhmä 3

Tavoitteet

Opiskelija osaa selostaa keskeiset kasvien kasvuun vaikuttavat tekijät maaperän, sääolosuhteiden ja ravinteiden suhteen sekä kasvien ja maaperän toimimisen hiilinieluna. Opiskelija osaa myös kuvailla kasvien anatomisia ja –fysiologisia peruskäsitteitä. Opiskelija osaa kuvailla maaperän syntyyn ja peltomaan koostumukseen, toimintaan ja kasvukuntoon liittyviä tekijöitä. Opiskelija osaa määritellä maalajit ja niiden ominaisuudet sekä osaa soveltaa tietoja maatalouskäytössä.

Opiskelija osaa selostaa meteorologiset peruskäsitteet ja osaa selittää sääilmiöiden syntyyn vaikuttavat tekijät erityisesti Suomen olosuhteissa. Opiskelija osaa arvioida peltoviljelyn vaatiman kuivatus- ja kastelutarpeen sekä esitellä eri kuivatus- ja kastelumenetelmät. Opiskelija osaa määrittää maaperätietojen perusteella lannoituksen ja muokkauksen tavoitteet huomioiden ympäristö- ja kestävyysnäkökulmat sekä kiertotalouden mahdollisuudet. Hän osaa kuvailla kylvöön, lannoitukseen ja muokkaukseen käytettävien koneiden ja laitteiden rakenteen ja toiminnan sekä osaa määrittää keskeisiä koneen työtehoon vaikuttavia tekijöitä.

Sisältö

- Kasvibiologia: Kasviorganologia; kasvin perusrakenteet ja niiden tehtävät. Kasvianatomia; kasvisolu ja solukot. Kasvifysiologia; yhteyttäminen, kasvin vesi- ja ravinnetalous, lisääntyminen.
- Maatalousmeteorologia. Säähavainnot, ilmastovyöhykkeet ja Suomen ilmasto, pien- ja mikroilmasto, maatalouden sääpalvelu.
- Muokkaus ja vesitalouden hallinta: muokkauksen periaatteet ja tavoitteet, kylvöön, lannoitukseen ja muokkauksen käytettävä koneet ja laitteet sekä niiden mitoituksen perusteet, vesitalouden perusteet, peltojen kuivatus- ja kastelutavat.
- Maaperä ja lannoitus: Maaperämuodostumat ja niiden synty, maalajit ja niiden ominaisuudet, maan mineraalit ja orgaaninen aines, ravinteiden kierto ja ympäristövaikutukset, lannoitus kasvin tarpeen ja ympäristötukiehtojen mukaan, lannoitteet mukaan lukien karjanlanta ja kierrätyslannoitteet.

Oppimateriaalit

Heinonen yms. (toim.) 1992. Maa, viljely ja ympäristö. Luvut 1,2, 3, 4. WSOY. Kalkitusopas. Kalkitusyhdistys; Alakukku yms. 2002. Maan rakenteen hoito. Tieto tuottamaan 98. Maaseutukeskusten liitto; Ravinteet kasvintuotannossa, Tieto tuottamaan 127; Muut jaettavat
Pankakoski 1997. Puutarhurin kasvioppi tai Fagerstedt ym. 2008. Kasvioppi, siemenestä satoon
Elomaa ym. 1988. Sää ja maatalous. Maaseutukeskusten liitto.
Saavalainen (toim.) 1981. Salaojittajan käsikirja, osa 1a. Suomen olosuhteet kuivatusta silmällä pitäen. Salaojituksenkannatusyhdistys
Pajula ja Triipponen (toim.) Selvitys Suomen kastelutilanteesta. Suomen ympäristö 629. Saatavuus: http://tiny.cc/t73ikx
(tai Sadetusopas 1979 Maatalouskeskusten liitto.) Saatavuus: http://tiny.cc/n13ikx
Pajula ja Järvenpää (toim.), 2007 Maankuivatuksen ja kastelun suunnittelu. Suomen ympäristökeskuksen raportteja 23/2007, 187 s. Julkaisu on saatavana vain verkkojulkaisuna.
Saatavuus: https://helda.helsinki.fi/bitstream/handle/10138/39840/SYKEra_23_2007.pdf sequence=1
Peltomaa 1999. Salaojien kunnossapito-opas (myös verkko-julkaisu), Salaojakeskus, Salaojituksen tukisäätiö ja Tekninen korkeakoulu. Saatavuus: http://tiny.cc/m93ikx
Maan vesi ja ravinnetalous. Ojitus, kastelu ympäristö. (soveltuvin osin). Saatavuus: http://tiny.cc/6c4ikx
Moodlessa esitetty suomen-, ruotsin- ja englanninkielinen materiaali, joka on saatavilla sähköisesti.

Opetusmenetelmät

Virtuaaliopetus 15 %, kontaktiopetus (sis. laboratoriotyöt ja peltohavainnot) 10 %, oppimistehtävät ja tentti 75 %

Toteutuksen valinnaiset suoritustavat

Opintojakson voi myös opinnollistaa, mikäli opiskelija on työpaikassa, jossa työtehtävissä tulee vastaavia sisältöjä. Osaamisen tunnustamisen kautta voidaan ottaa huomioon aikaisemmat vastaavat opinnot. Sovitaan opettajan kanssa.

Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus

Kokonaiskuormitus 270 tuntia, mistä 60h opetusta ja 210 tuntia itsenäisiä tehtäviä ja tentti.

Arviointiasteikko

1-5

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)

Opiskelija osaa opintojakson perusasiat. Opiskelija tuntee maaperän muodostumisen ja peltomaan toiminnan perusteet ja tunnistaa yleisimmät maalajit ja tietää niiden perusominaisuudet.
Opiskelija tuntee pääpirtein ravinteiden käyttäytymisen maassa, kasvissa ja lannoituksen kannalta ja pystyy auttavasti arvioimaan lannoitus- ja kalkitustarpeen. Tiedostaa eri maalajien muokkausmenetelmät ja -tekniikat sekä osaa kuvailla keskeisten kylvö-, muokkaus- ja lannoituskoneiden rakenteen ja toiminnan.
Opiskelijalla on perustiedot kasvin eri osien tehtävistä sekä tärkeistä kasvin elintoiminnoista. Opiskelija hallitsee meteorologian ja maatalousmeteorologian perusteet ja tuntee kuivatustavat.

Arviointikriteerit, hyvä (3)

Opiskelija osaa opintojakson asiat hyvin. Opiskelija tuntee maaperän muodostumisen ja peltomaan toiminnan perusteet ja tunnistaa eri maalajit ja tuntee niiden ominaisuudet.
Opiskelija tuntee ravinteiden käyttäytymisen maassa, kasvissa ja lannoituksen kannalta ja pystyy arvioimaan lannoitus- ja kalkitustarpeen. Opiskelija tiedostaa eri maalajien muokkausmenetelmät ja -tekniikat sekä osaa ohjatusti mitoittaa ja valita sopivat kylvö-, muokkaus- ja lannoituskoneet tila
Opiskelija osaa selittää kasvin eri osien tehtäviä sekä kasvin elintoimintoihin vaikuttavia tekijöitä. Opiskelija hallitsee meteorologian ja maatalousmeteorologian perusteet, tuntee kuivatuksen merkityksen erilaisilla alueilla sekä osaa soveltaa jakson ydinainestietoaan käytäntöön.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

Opiskelija osaa opintojakson asiat hyvin ja osaa soveltaa niitä käytäntöön. Opiskelija tuntee maaperän muodostumisen ja peltomaan toiminnan sekä eri maalajit ja niiden ominaisuudet ja soveltuvuuden erilaiseen tuotantoon.
Opiskelija tuntee hyvin ravinteiden käyttäytymisen maassa, kasvissa ja lannoituksen kannalta ja pystyy arvioimaan lannoitus- ja kalkitustarpeen eri tilanteissa. Hallitsee eri maalajien muokkausmenetelmät ja –tekniikat ja osaa kuvailla koneiden säätöjen vaikutuksen niihin sekä osaa itsenäisesti mitoittaa ja valita tilalle tarpeelliset kylvö-, muokkaus- ja lannoituskoneet.
Opiskelija osaa selittää kasvin eri osien tehtäviä sekä niihin vaikuttavia tekijöitä. Opiskelija osaa soveltaa tietoa kasvin elintoiminnoista ja niihin vaikuttavista tekijöistä. Opiskelija hallitsee meteorologian ja maatalousmeteorologian käsitteistön. Opiskelija on sisäistänyt oppimansa ja osaa soveltaa tietoaan käytäntöön. Opiskelija hallitsee kuivatussuunnittelun ja kastelusuunnittelun perusteet. Pystyy luovasti päättelemään alueen maaperällisten ja mesoilmastollisten tekijöiden vaikutuksen alueen kuivatus- ja kastelutarpeeseen sekä tuotantomahdollisuuksiin ja osaa perustella mikroilmastollisten tekijöiden vaikutuksia kasvustossa

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Arviointi tenttien, itsenäisten töiden ja harjoitustöiden perusteella. Laboratoriotöihin pakollinen osallistuminen.