Siirry suoraan sisältöön

Automaation perusteet (3 op)

Toteutuksen tunnus: KL00CC71-3002

Toteutuksen perustiedot


Ilmoittautumisaika

03.12.2021 - 13.03.2022

Ajoitus

10.01.2022 - 15.05.2022

Laajuus

3 op

Yksikkö

SeAMK Tekniikka

Toimipiste

SeAMK Seinäjoki, Frami

Opetuskielet

  • Suomi

Tutkinto-ohjelma

  • Insinööri (AMK), Konetekniikka

Opettaja

  • Matti Perälä

Opiskelijaryhmät

  • MKONE19
    Insinööri (AMK), Konetekniikka, monimuotototeutus

Tavoitteet

Opiskelija pystyy erottamaan erilaiset automaatiojärjestelmät ja tunnistaa niissä käytettävät komponentit. Hän tunnistaa automaattisen järjestelmän toiminnan edellytykset. Rele- ja PLC - ohjauksien, yleisimpien antureiden ja toimilaitteiden rakenteen, toiminnan sekä niiden liitynnät. Opiskelija oppii automaatiotekniikassa tarvittavan loogisen ajattelutavan perusteet.

Sisältö

Automaation ja automaatiotekniikan kehitys. Mitä on automaatio. Ohjaus ja säätö, automaation ohjausjärjestelmät, anturit, toimilaitteet, ohjelmoitavat logiikat, ohjausjärjestelmän komponentit. Anturien ja toimilaitteiden yleisimmät kytkennät ohjelmoitaviin logiikoihin. Kytkentä harjoitukset laboraatiossa. Opintojaksolla tutustutaan käytännössä erilaisiin automaation ohjausjärjestelmiin.

Oppimateriaalit

Luennoitsijan luentomateriaalit, luentojen esimerkit ja harjoitustyöt.

Opetusmenetelmät

Luennot, esimerkit ja harjoitukset.

Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus

Yhteensä 80 tuntia, josta työjärjestyksen mukaista lähtiopetusta 27 tuntia sekä itsenäistä opiskelua ja harjoitustöiden tekemistä 53 tuntia.

Arviointiasteikko

1-5

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)

Taso 1-2; Opiskelija osaa opintojakson perusasiat. Opiskelija osaa määritellä yksinkertaisen automaatiojärjestelmän, joka sisältää antureita ja toimilaitteita sekä ohjelmoitavan logiikan.

Arviointikriteerit, hyvä (3)

Taso 3-4; Opiskelija osaa opintojakson asiat hyvin. Opiskelija osaa määritellä yksinkertaisen automaatiojärjestelmän, joka sisältää antureita ja toimilaitteita sekä ohjelmoitavan logiikan. Lisäksi hän osaa arvioida komponenttien toimintaa ja yhteensopivuutta käytännössä.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

Taso 5; Opiskelija osaa opintojakson asiat hyvin ja osaa soveltaa niitä käytäntöön. Opiskelija osaa soveltaa automation komponentteja ja suunnitella automaatiojärjestelmän, joka sisältää antureita ja toimilaitteita sekä ohjelmoitavan logiikan. Lisäksi hän osaa arvioida komponenttien toimintaa ja yhteensopivuutta käytännössä.

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Tentti ja harjoitustyöt.

Esitietovaatimukset

Edeltäviä opintoja ei tarvita.