Siirry suoraan sisältöön

Yksilön, perheen ja yhteisön terveydenhoitajatyö (18 op)

Toteutuksen tunnus: BD00BQ75-3001

Toteutuksen perustiedot


Ilmoittautumisaika

01.05.2021 - 09.01.2022

Ajoitus

03.01.2022 - 31.07.2022

Laajuus

18 op

Yksikkö

SeAMK Sosiaali- ja terveysala

Toimipiste

SeAMK Seinäjoki, Kampustalo

Opetuskielet

  • Suomi

Tutkinto-ohjelma

  • Terveydenhoitaja (AMK)

Opettaja

  • Minna Laitila
  • Marja Toukola
  • Tiina Hemminki
  • Marika Toivonen
  • Anita Keski-Hirvi
  • Else Vierre
  • Tarja Svahn

Ajoitusryhmät

  • Lasta odottavan perheen th-työ -teoria (Koko: 0. Avoin AMK: 0.)
  • Lasta odottavan perheen th-työ - laboraatiot (Koko: 0. Avoin AMK: 0.)
  • Lapsen ja hänen perheensä th-työ -teoria (Koko: 0. Avoin AMK: 0.)
  • Lapsen ja hänen perheensä th-työ - laboraatiot (Koko: 0. Avoin AMK: 0.)
  • Kouluikäisen ja hänen perheensä th-työ -teoria (Koko: 0. Avoin AMK: 0.)
  • Kouluikäisen ja hänen perheensä th-työ-laboraatiot (Koko: 0. Avoin AMK: 0.)
  • Työikäisen ja hänen perheensä th-työ -teoria (Koko: 0. Avoin AMK: 0.)
  • Työikäisen ja hänen perheensä th-työ-laboraatiot (Koko: 0. Avoin AMK: 0.)
  • Vanhuksen ja hänen perheensä th-työ (Koko: 0. Avoin AMK: 0.)

Opiskelijaryhmät

  • TH19
    Terveydenhoitaja (AMK)

Koulutusryhmat

  • Lasta odottavan perheen th-työ -teoria
  • Lasta odottavan perheen th-työ - laboraatiot
  • Lapsen ja hänen perheensä th-työ -teoria
  • Lapsen ja hänen perheensä th-työ - laboraatiot
  • Kouluikäisen ja hänen perheensä th-työ -teoria
  • Kouluikäisen ja hänen perheensä th-työ-laboraatiot
  • Työikäisen ja hänen perheensä th-työ -teoria
  • Työikäisen ja hänen perheensä th-työ-laboraatiot
  • Vanhuksen ja hänen perheensä th-työ

Tavoitteet

Lasta odottavan perheen terveydenhoitajatyö:

Opiskelija osaa ohjata ja tukea asiakkaita parisuhteeseen ja perhesuunnitteluun liittyvissä asioissa. Hän osaa suunnitella, toteuttaa ja arvioida lasta odottavan perheen terveyden, hyvinvoinnin ja voimavarojen seurannan ja vahvistamisen yhteistyössä perheen kanssa. Opiskelija osaa arvioida odottavan äidin ja sikiön terveyttä ja tunnistaa raskauteen ja synnytykseen liittyvät riskitekijät sekä ohjata hoitoon tarvittaessa. Hän osaa synnytyksen hoidon ja toimia äkillisessä synnytyksessä. Opiskelija osaa suunnitella, toteuttaa ja arvioida vastasyntyneen lapsen ja hänen perheensä tuen tarvetta ja vahvistaa osallisuutta.

Lapsen, kouluikäisen ja nuoren terveydenhoitajatyö:

Opiskelija osaa suunnitella, toteuttaa ja arvioida lapsen, kouluikäisen ja nuoren kasvun ja kehityksen seurannan yhteistyössä asiakkaiden kanssa. Hän osaa tukea lasta, kouluikäistä ja nuorta terveyttä edistäviin valintoihin. Opiskelija osaa kannustaa perhettä vanhemmuudessa ja terveellisten elintapojen edistämisessä. Hän osaa arvioida lapsen, kouluikäisen, nuoren ja hänen perheensä erityisen tuen ja jatkohoidon tarpeen. Opiskelija osaa ylläpitää ja edistää yhteistyössä perheiden ja eri sidosryhmien kanssa turvallista kasvuyhteisöä ja -ympäristöä.

Työikäisen terveydenhoitajatyö:


Opiskelija osaa selittää hyvän työterveyshuoltokäytännön periaatteet. Hän osaa arvioida työn, työyhteisöjen ja -ympäristöjen vaikutuksia terveyteen. Opiskelija osaa suunnitella, toteuttaa ja arvioida tarvittavia toimenpide-ehdotuksia asiakkaiden (yksilö, perhe, ryhmä, työpaikka, työ- tai muu yhteisö) terveyden edistämiseksi. Hän osaa toimia toimia moniammatillisessa työyhteisössä ja moniammatillisissa ja -alaisissa verkostoissa. Hän osaa suunnitella, toteuttaa ja arvioida työikäisen, työpaikan ja -yhteisön terveyttä ja työkykyä ylläpitävää ja kuntouttavaa terveydenhoitajatyötä

Ikääntyneiden terveydenhoitajatyö:

Opiskelija osaa suunnitella, toteuttaa ja arvioida ikääntyneen terveyttä ja toimintakykyä vahvistavaa terveydenhoitajatyötä. Hän osaa arvioida ikääntyneen terveyteen, elinoloihin ja elämäntilanteeseen liittyviä palveluntarvetta lisääviä riskitekijöitä ja ohjata tarjolla olevien palvelujen käyttöön. Opiskelija osaa toimia yhteistyössä ikääntyneen ja hänen omaistensa/ läheistensä kanssa ja tehdä päätöksiä ikääntyneen terveyden edistämiseksi sekä arvokkaan elämän turvaamiseksi. Hän osaa toteuttaa kotona tapahtuvaa terveyden- ja sairaanhoitoa.

Sisältö

Lasta odottavan perheen terveydenhoitajatyö:
Äitiyshuollon palvelujärjestelmä. Perhesuunnittelu, seksuaali- ja lisääntymisterveys. Perhevalmennus, vanhemmuuteen, äitiyteen, isyyteen ja parisuhteeseen tukeminen. Lasta odottavan ja lapsivuodeaikaisen äidin ja perheen terveystarkastukset, seulontatutkimukset, terveysneuvonta ja ohjaus. Raskauden riskitekijät ja niiden tunnistaminen sekä hoitoonohjaus, erityisen tuen ja seurannan tarve. Synnytyksen kulku, äkillinen synnytys ja jälkitarkastus. Varhainen vuorovaikutus ja tuki
Imetysohjaus.
Lapsen, kouluikäisen ja nuoren terveydenhoitajatyö:

Perhepalveluverkosto, koulu- ja opiskeluterveydenhuollon palvelut. Lapsen, kouluikäisen ja nuoren terveystarkastukset, terveyden seurantamenetelmät ja arviointi. Voimavarojen tukeminen ja voimavarainen vanhemmuus, perhe-elämän taidot, vanhempien terveys ja hyvinvointi. Asiakkaiden osallisuuden vahvistaminen, osallistavat terveyden edistämisen työmenetelmät. Elintapaohjaus, varhainen puuttuminen ja huolen puheeksi otto (mm. mielenterveys, painonhallinta, päihteet, seksuaali- ja lisääntymisterveys, väkivalta). Erityisen tuen ja tutkimusten tarpeen varhainen tunnistaminen, pitkäaikaissairaan omahoidon tukeminen ja tarvittaessa jatkohoitoon ohjaaminen, lastensuojelu.Oppilas- ja opiskelijahuolto, turvallinen ja terveellinen koulu- ja opiskeluyhteisö ja -ympäristö


Työikäisen terveydenhoitajatyö:

Työterveyshuollon palvelujärjestelmä ja sen yhteydet sidosryhmiin. Työterveyshuoltoa ja työturvallisuutta koskeva keskeinen lainsäädäntö ja linjaukset, korvauskäytäntö. Työikäisen terveystarkastukset ja terveyden, työ- ja toimintakyvyn ylläpitäminen, edistäminen ja seuranta työuran eri vaiheissa (huomioiden työttömät). Hyvän työterveyshuoltokäytännön periaatteet, työelämätietoisuus. Työpaikkaselvityksiin pohjautuva työterveysyhteistyön suunnittelu, toteutus ja seuranta. Työkyvyn arviointi ja hallinta, varhainen tukeminen ja kuntouttava toiminta. Terveydellisten olosuhteiden arviointi, voimavaratekijöiden tunnistaminen, työympäristöjen ja -yhteisöjen terveydelliset altisteet, vaara- ja kuormitustekijät. Keskeiset työperäiset sairaudet ja ammattitaudit. Työsuojelu ja ergonomia. Työelämän, työpaikkojen, työympäristöjen ja -yhteisöjen terveyden edistäminen ja työhyvinvoinnin seuranta eri toimijoiden yhteistyönä. Työterveyspainotteinen sairaanhoito/ avosairaanhoidon vastaanottotoiminta.

Ikääntyneiden terveydenhoitajatyö:

Kotihoito: kotipalvelu ja kotisairaanhoito. Ikääntyneen terveystarkastukset ja terveyden edistäminen, hoito- ja palvelusuunnitelma. Terveysneuvonnan erityispiirteet (mm. liikunta, ravitsemus, seksuaalisuus, uni, ikääntymiseen ja pitkäaikaissairauksiin liittyvä neuvonta). Voimavarojen ja toimintakyvyn tukeminen, varhainen tuki, osallisuuden ja vaikuttamisen mahdollisuuksien luominen. Hyvinvointiteknologian mahdollisuudet ja käyttö. Omaisten/läheisten tukeminen, haasteelliset asiakkaat mm. kaltoinkohtelu. Kuntouttava työote (mm. ennaltaehkäisevät, terveyttä, toimintakykyä ja itsenäistä suoriutumista lisäävät vastaanotot, kotikäynnit).

Arviointiasteikko

1-5

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)

Arviointikriteerit kirjattu opintokokonaisuudessa Terveydenhoitajatyön syventävät opinnot loppuvaiheen opinnoissa

Esitietovaatimukset

Ei tarvita edeltäviä opintoja