Siirry suoraan sisältöön

Field Crop Production (10 op)

Toteutuksen tunnus: 9A00BW65-3006

Toteutuksen perustiedot


Ilmoittautumisaika

19.04.2021 - 16.01.2022

Ajoitus

24.01.2022 - 29.04.2022

Laajuus

10 op

Yksikkö

SeAMK Ruoka

Toimipiste

SeAMK Seinäjoki, Frami

Opetuskielet

  • Englanti

Tutkinto-ohjelma

  • Agrologi (AMK)
  • Avoin amk

Opettaja

  • Anu Latva-Reinikka
  • Jussi-Matti Kallio
  • Sanna Ekström
  • Anna Tall
  • Merja Kyntäjä
  • Jori Lahti
  • Arja Nykänen

Vastuuhenkilö

Anna Tall

Ajoitusryhmät

  • Pienryhmä 1 (Koko: 0. Avoin AMK: 0.)
  • Pienryhmä 2 (Koko: 0. Avoin AMK: 0.)
  • Pienryhmä 3 (Koko: 0. Avoin AMK: 0.)

Opiskelijaryhmät

  • MAGRO21
    Agrologi (AMK)

Koulutusryhmat

  • Pienryhmä 1
  • Pienryhmä 2
  • Pienryhmä 3

Tavoitteet

Opiskelija on selvillä tärkeimpien peltokasvien kehitysvaiheista sekä viljelytekniikasta ja tuntee sadon laatuun ja määrään vaikuttavat tekijät. Hän osaa kuvailla viljakasvien kylvötöissä, sadon korjuussa ja käsittelyssä käytettävät koneet ja laitteet ja osaa selostaa keskeisiä mitoitukseen liittyviä tekijöitä. Hän osaa laatia viljelysuunnitelman. Hän osaa tehdä tärkeimmät laatuanalyysit ja tietää eri laatutekijöiden merkityksen. Opiskelija osaa luokitella rikkakasvit eri ryhmiin sekä tuntee yleisimmät kasvitaudit ja tuholaiset. Opiskelija osaa tehdä yhteenvedon rikkakasvien torjuntamenetelmistä ja tuntee torjuntatyössä käytettävän tekniikan ja sen vaikutuksen työn tulokseen sekä osaa suunnitella torjunnan taloudelliset ja ympäristönsuojelulliset näkökohdat huomioiden.

Sisältö

Viljojen sadon tuoton perusteet ja viljojen kehitysasteet; peltokasvien viljelytekniikka, tärkeimmät viljojen laatuanalyysit; viljelysuunnitelman laatiminen tietokoneella; viljojen korjuussa ja käsittelyssä käytettävät koneet.
Rikkakasvien luokittelu ja ominaisuudet; rikkakasvien ei-kemialliset torjuntamenetelmät; rikkakasvien torjunta-aineet ja käyttö; kasvunsääteet; kasvinsuojelun tekniikka; kasvinsuojeluaineiden ympäristö- ja terveysvaikutukset; kasvinsuojelusuunnitelma; tärkeimpien tautien ja tuholaisten tunnistus.

Oppimateriaalit

Seppänen, M (toim.) 2008. Peltokasvien tuotanto. Opetushallitus.
Ansalehto ym. 1999. Laatuviljan tuotanto. Tieto tuottamaan 80. Maaseutukeskusten liitto.
Opas rukiin viljelyyn. www.vyr.fi (2010).
Saatavuus: http://www.vyr.fi/multimagazine/web/ruisopas/
Rypsin ja Rapsinviljelyopas. www.vyr.fi.
Saatavuus: http://www.vyr.fi/multimagazine/web/rypsin_rapsin_opas/fi/
Mallasohran viljelyopas. www.vyr.fi.
Saatavuus: http://www.vyr.fi/multimagazine/web/mallasohraopas/fi/
Peltonen, Puurunen ja Harmoinen (toim). 2010. Nurmirehujen tuotanto ja käyttö. Tieto tuottamaan 132. ProAgria Keskusten liitto.
Herneen tuotanto. 1993. Maaseutukeskusten liiton julkaisuja 860.
Franssila ym. 2001. Grunder för ekologisk växtodling. Del IV, Växtodling och förädling av foder.
Peltonen-Sainio ym. 2005. Viljojen kehityksen ja kasvun ABC. Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskus.
Tiainen R. (toim.) 2005. Maatilatalouden teknologia
Klemola, E. ym. 2002. Lohkon koon ja muodon taloudelliset vaikutukset. Työtehoseuran julkaisuja 386
Pentti, S. 2006. Peltoliikenteen optimointi. Työtehoseuran maataloustiedote 593
Tutustuttava Energia-akatemia.fi sivustolta oleviin kasvinviljelyä koskeviin energiansäästöoppaisiin

Opetusmenetelmät

Luennot (25 %), harjoitustyöt (25%), hyväksytysti suoritetut oppimistehtävät (25%) ja tentti (25%

Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus

Yhteensä 270 h, josta luennot 70 h, harjoitustyöt 70 h, oppimistehtävät 70 h, tentti 70 h

Arviointiasteikko

1-5

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)

Opiskelija tuntee tärkeimpien peltokasvien kehitysvaiheet, viljelytekniikat sekä sadon laatuun ja määrään vaikuttavat tekijät. Hän on selvillä peltokasvien sadon korjuussa ja käsittelyssä käytettävästä koneistuksesta. Hän tuntee viljelysuunnittelun periaatteet sekä viljojen tärkeimmät laatuanalyysit.
Opiskelija luokittelee rikkakasveja, nimeää niiden torjuntamenetelmiä, laatii rikkakasvien torjunta-suunnitelman todelliselle tilalle ja määrittelee kasvinsuojeluaineiden ympäristö- ja terveysvaikutuksia. Opiskelija tuntee kasvinsuojelussa tarvittavaa tekniikkaa.

Arviointikriteerit, hyvä (3)

Opiskelija osaa vertailla tärkeimpien peltokasvien kehitysvaiheita, viljelytekniikoita sekä sadon laatuun ja määrään vaikuttavia tekijöitä. Hän osaa keskeisen peltokasvien sadon korjuussa ja käsittelyssä käytettävän koneistuksen. Hän osaa viljelysuunnittelun periaatteet sekä viljojen tärkeimmät laatuanalyysit
Opiskelija luokittelee rikkakasveja, osaa selittää niiden torjuntamenetelmiä, laatii rikkakasvien torjuntasuunnitelman todelliselle tilalle ja pohtii eri kasvinsuojeluaineiden ympäristö- ja terveysvaikutuksia. Opiskelija osaa kasvinsuojelussa tarvittavan tekniikan pääasiat.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

Opiskelija kykenee arvioimaan tärkeimpien peltokasvien kehitysvaiheiden ja viljelytekniikoiden vaikutusta sadon laatuun ja määrään. Hän osaa valita tarkoituksenmukaisimman sadon korjuussa ja käsittelyssä tarvittavan koneistuksen. Hän pystyy tekemään viljelysuunnitelman sekä viljojen tärkeimmät laatuanalyysit itsenäisesti
Opiskelija luokittelee rikkakasveja, osaa analysoida ja vertailla niiden torjuntamenetelmiä, laatii rikkakasvien torjuntasuunnitelman todelliselle tilalle vertailemalla eri vaihtoehtoja. Opiskelija arvioi ja tekee johtopäätöksiä kasvinsuojeluaineiden ympäristö- ja terveysvaikutuksista. Opiskelija osaa valita kasvinsuojelussa tarvittavan tekniikan.

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Luennot, aktiivisuus
- Harjoitustyöt, osallistuminen
- Hyväksytty oppimistehtävä
- Tentti

Esitietovaatimukset

Opiskelija ja opinto-ohjaaja käyvät läpi muut suositeltavat opinnot HOPS-keskusteluissa.