Siirry suoraan sisältöön

Mittaustekniikka (3 op)

Toteutuksen tunnus: KL25AB25101-3007

Toteutuksen perustiedot


Ilmoittautumisaika

30.07.2021 - 12.09.2021

Ajoitus

30.08.2021 - 17.10.2021

Laajuus

3 op

Yksikkö

SeAMK Tekniikka

Toimipiste

SeAMK Tekniikka, Seinäjoki

Opetuskielet

  • Suomi

Tutkinto-ohjelma

  • Insinööri (AMK), Automaatiotekniikka

Opettaja

  • Ismo Tupamäki

Opiskelijaryhmät

  • AUTE20SA
    Insinööri (AMK), Automaatiotekniikka

Tavoitteet

Opiskelija osaa suorittaa sähkö- ja prosessitekniikan perusmittaukset turvallisesti ja oikeaoppisesti. Hän osaa päätellä ja paikantaa saamiensa mittaustulosten perusteella mahdolliset viat ja osaa virittää laitteistot toimimaan energiatehokkaasti saamiensa mittaustulosten perusteella. Hän osaa huomioida ulkoisten häiriöiden vaikutukset mittaustulokseen mittauksia tehdessään. Lisäksi hän tuntee tietokonepohjaisten mittalaitteiden ominaisuudet ja käyttömahdollisuudet erilaisissa sovelluksissa.

Sisältö

Sähkölajit ja niiden mittaaminen ** sähkömittalaitteet (yleismittari, oskilloskooppi, RLC-mittari, analysaattori, kalibrointimittalaite, PC-mittalaiteet) ** mittaukset (virta, jännite, vastus, taajuus) ** mittausten tarkkuus ja häiriötekijät ** vianhaun menetelmät ** mittausharjoitukset.

Oppimateriaalit

Pekka Wallin, Sähkömittaustekniikan perusteet,
Luennoitsijan luentomateriaalit, luentojen esimerkit, laboraatioharjoitukset sekä valmistajien ohjeet.

Opetusmenetelmät

Luennot ja erilaiset prosessiautomaatioon liittyvät mittausharjoitukset

Arviointiasteikko

1-5

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)

Opiskelija tuntee perussuureiden mittausmenetelmät ja osaa suorittaa turvallisesti käytännön mittaukset yleismittaria ja oskilloskooppia käyttäen. Lisäksi hän osaa annetun ohjeen mukaisesti kalibroida analogia- ja digitaalipohjaiset mittalähettimet.

Arviointikriteerit, hyvä (3)

Opiskelija osaa edellisen lisäksi vianhaun menetelmät. Sekä tuntee nykyaikaiset mittalaitteet ja niiden käytön. Hän osaa tehdä automaation mittauksia ohjeen mukaan käyttäen PC-pohjaisia mittausjärjestelmiä.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

Opiskelija osaa omatoimisesti hakea, valita ja soveltaa mittalaitteet ja sovellukset erilaisiin automaation mittauksiin. Hän osaa mitata prosesseissa käytettävien mittalaitteiden kunnon ja tarvittaessa hallitsee niiden virittämisen ja kalibroinnin. Hän tuntee lisäksi standardin mukaiset mittalaitteiden sijoituskohdat.

Esitietovaatimukset

Sähkötekniikka

Lisätiedot

Automaatio, kansainvälisyyden näkökulma (FI):
Automaation asiat ovat kansainvälisesti yhtenevät.