Siirry suoraan sisältöön

Kasvutekijät ja kasvin kasvu (10 op)

Toteutuksen tunnus: 9A00CY07-3002

Toteutuksen perustiedot


Ilmoittautumisaika

19.04.2021 - 19.09.2021

Ajoitus

30.08.2021 - 31.12.2021

Laajuus

10 op

Yksikkö

SeAMK Ruoka

Toimipiste

SeAMK Ruoka, Seinäjoki

Opetuskielet

  • Suomi

Tutkinto-ohjelma

  • Agrologi (AMK)
  • Avoin amk

Opettaja

  • Anu Latva-Reinikka
  • Jussi-Matti Kallio
  • Juha Tiainen
  • Sanna Ekström
  • Anna Tall
  • Jori Lahti
  • Arja Nykänen

Vastuuhenkilö

Jukka Kauppila

Ajoitusryhmät

  • Pienryhmä 1 (Koko: 18. Avoin AMK: 0.)
  • Pienryhmä 2 (Koko: 18. Avoin AMK: 0.)

Opiskelijaryhmät

  • AGRO21B
    Agrologi (AMK)

Koulutusryhmat

  • Pienryhmä 1
  • Pienryhmä 2

Tavoitteet

Opiskelija osaa selostaa keskeiset kasvien kasvuun vaikuttavat tekijät maaperän, sääolosuhteiden ja ravinteiden suhteen sekä kasvien ja maaperän toimimisen hiilinieluna. Opiskelija osaa myös kuvailla kasvien anatomisia ja –fysiologisia peruskäsitteitä. Opiskelija osaa kuvailla maaperän syntyyn ja peltomaan koostumukseen, toimintaan ja kasvukuntoon liittyviä tekijöitä. Opiskelija osaa määritellä maalajit ja niiden ominaisuudet sekä osaa soveltaa tietoja maatalouskäytössä.

Opiskelija osaa selostaa meteorologiset peruskäsitteet ja osaa selittää sääilmiöiden syntyyn vaikuttavat tekijät erityisesti Suomen olosuhteissa. Opiskelija osaa arvioida peltoviljelyn vaatiman kuivatus- ja kastelutarpeen sekä esitellä eri kuivatus- ja kastelumenetelmät. Opiskelija osaa määrittää maaperätietojen perusteella lannoituksen ja muokkauksen tavoitteet huomioiden ympäristö- ja kestävyysnäkökulmat sekä kiertotalouden mahdollisuudet. Hän osaa kuvailla kylvöön, lannoitukseen ja muokkaukseen käytettävien koneiden ja laitteiden rakenteen ja toiminnan sekä osaa määrittää keskeisiä koneen työtehoon vaikuttavia tekijöitä.

Sisältö

- Kasvibiologia: Kasviorganologia; kasvin perusrakenteet ja niiden tehtävät. Kasvianatomia; kasvisolu ja solukot. Kasvifysiologia; yhteyttäminen, kasvin vesi- ja ravinnetalous, lisääntyminen.
- Maatalousmeteorologia. Säähavainnot, ilmastovyöhykkeet ja Suomen ilmasto, pien- ja mikroilmasto, maatalouden sääpalvelu.
- Muokkaus ja vesitalouden hallinta: muokkauksen periaatteet ja tavoitteet, kylvöön, lannoitukseen ja muokkauksen käytettävä koneet ja laitteet sekä niiden mitoituksen perusteet, vesitalouden perusteet, peltojen kuivatus- ja kastelutavat.
- Maaperä ja lannoitus: Maaperämuodostumat ja niiden synty, maalajit ja niiden ominaisuudet, maan mineraalit ja orgaaninen aines, ravinteiden kierto ja ympäristövaikutukset, lannoitus kasvin tarpeen ja ympäristötukiehtojen mukaan, lannoitteet mukaan lukien karjanlanta ja kierrätyslannoitteet.

Oppimateriaalit

Pankakoski 1997. Puutarhurin kasvioppi tai
Fagerstedt ym. 2008. Kasvioppi, siemenestä satoon
Heinonen yms. (toim.) 1992. Maa, viljely ja ympäristö. Luvut 1,2,3,4. WSOY.
Maan vesi- ja ravinnetalous Ojitus, kastelu ja ympäristö, http://salaojayhdistys.fi/wp-content/uploads/2016/05/web_maanvesijaravinnetalous_B5_2016.pdf
Kalkitusopas. Kalkitusyhdistys; Alakukku yms. 2002.
Maan rakenteen hoito. Tieto tuottamaan 98. Maaseutukeskusten liitto;
Ravinteet kasvintuotannossa, Tieto tuottamaan 127;
Elomaa ym. 1988. Sää ja maatalous. Maaseutukeskusten liitto.
Saavalainen (toim.) 1981. Salaojittajan käsikirja, osa 1a. Suomen olosuhteet kuivatusta silmällä pitäen. Salaojituksenkannatusyhdistys
Pajula ja Triipponen (toim.) Selvitys Suomen kastelutilanteesta. Suomen ympäristö 629.
Pajula ja Järvenpää (toim.), 2007 Maankuivatuksen ja kastelun suunnittelu. Suomen ympäristökeskuksen raportteja 23/2007, 187 s. Julkaisu on saatavana vain verkkojulkaisuna.
Saatavuus: https://helda.helsinki.fi/bitstream/handle/10138/39840/SYKEra_23_2007.pdf sequence=1
Peltomaa 1999. Salaojien kunnossapito-opas (myös verkko-julkaisu), Salaojakeskus, Salaojituksen tukisäätiö ja Tekninen korkeakoulu.
Tiainen Risto (toim.) 2005. Maatilatalouden teknologia
Muut jaettavat materiaalit ja Moodlen materiaali

Opetusmenetelmät

Luennot (sis. laboratoriotyöt ja peltohavainnot) 45 %, oppimistehtävät 30 %, tentit 25 %, joissa paneudutaan oppisisältöjen ja opiskelijoiden omasta viitekehyksestä nousevaan tiedonhankintaan ja käytännön ongelmien ratkaisemiseen.

Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus

Opiskelijaa kohden
Kasvibiologia 81h: Luennot 36h, oppimistehtävät 24 h, itsenäinen opiskelu ja tentti 21 h
Maatalousmeteorologia 27h: luennot 11h, oppimistehtävä 9h, tentti 7h
Muokkaus ja pellon vesitalous 56 h: Luennot 24 h, oppimistehtävä 16 h, tentti 17 h
Maaperä ja lannoitus 108h: 36h teoriaa, 20h harjoitustöitä ja käytäntöä, oppimistehtäviä 32h, itsenäinen opiskelu ja tentti 2h.

Arviointiasteikko

1-5

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)

Opiskelija osaa opintojakson perusasiat. Opiskelija tuntee maaperän muodostumisen ja peltomaan toiminnan perusteet ja tunnistaa yleisimmät maalajit ja tietää niiden perusominaisuudet.
Opiskelija tuntee pääpirtein ravinteiden käyttäytymisen maassa, kasvissa ja lannoituksen kannalta ja pystyy auttavasti arvioimaan lannoitus- ja kalkitustarpeen. Tiedostaa eri maalajien muokkausmenetelmät ja -tekniikat sekä osaa kuvailla keskeisten kylvö-, muokkaus- ja lannoituskoneiden rakenteen ja toiminnan.
Opiskelijalla on perustiedot kasvin eri osien tehtävistä sekä tärkeistä kasvin elintoiminnoista. Opiskelija hallitsee meteorologian ja maatalousmeteorologian perusteet ja tuntee kuivatustavat.

Arviointikriteerit, hyvä (3)

Opiskelija osaa opintojakson asiat hyvin. Opiskelija tuntee maaperän muodostumisen ja peltomaan toiminnan perusteet ja tunnistaa eri maalajit ja tuntee niiden ominaisuudet.
Opiskelija tuntee ravinteiden käyttäytymisen maassa, kasvissa ja lannoituksen kannalta ja pystyy arvioimaan lannoitus- ja kalkitustarpeen. Opiskelija tiedostaa eri maalajien muokkausmenetelmät ja -tekniikat sekä osaa ohjatusti mitoittaa ja valita sopivat kylvö-, muokkaus- ja lannoituskoneet tila
Opiskelija osaa selittää kasvin eri osien tehtäviä sekä kasvin elintoimintoihin vaikuttavia tekijöitä. Opiskelija hallitsee meteorologian ja maatalousmeteorologian perusteet, tuntee kuivatuksen merkityksen erilaisilla alueilla sekä osaa soveltaa jakson ydinainestietoaan käytäntöön.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

Opiskelija osaa opintojakson asiat hyvin ja osaa soveltaa niitä käytäntöön. Opiskelija tuntee maaperän muodostumisen ja peltomaan toiminnan sekä eri maalajit ja niiden ominaisuudet ja soveltuvuuden erilaiseen tuotantoon.
Opiskelija tuntee hyvin ravinteiden käyttäytymisen maassa, kasvissa ja lannoituksen kannalta ja pystyy arvioimaan lannoitus- ja kalkitustarpeen eri tilanteissa. Hallitsee eri maalajien muokkausmenetelmät ja –tekniikat ja osaa kuvailla koneiden säätöjen vaikutuksen niihin sekä osaa itsenäisesti mitoittaa ja valita tilalle tarpeelliset kylvö-, muokkaus- ja lannoituskoneet.
Opiskelija osaa selittää kasvin eri osien tehtäviä sekä niihin vaikuttavia tekijöitä. Opiskelija osaa soveltaa tietoa kasvin elintoiminnoista ja niihin vaikuttavista tekijöistä. Opiskelija hallitsee meteorologian ja maatalousmeteorologian käsitteistön. Opiskelija on sisäistänyt oppimansa ja osaa soveltaa tietoaan käytäntöön. Opiskelija hallitsee kuivatussuunnittelun ja kastelusuunnittelun perusteet. Pystyy luovasti päättelemään alueen maaperällisten ja mesoilmastollisten tekijöiden vaikutuksen alueen kuivatus- ja kastelutarpeeseen sekä tuotantomahdollisuuksiin ja osaa perustella mikroilmastollisten tekijöiden vaikutuksia kasvustossa

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Tenttit, tehtävät ja aktiivinen osallistuminen harjoitustöihin.
Harjoitustöissä läsnäolo pakollinen.