Siirry suoraan sisältöön

Ravitsemuksen erityiskysymykset (4 op)

Toteutuksen tunnus: CA00BI50-3005

Toteutuksen perustiedot


Ilmoittautumisaika

19.04.2021 - 24.10.2021

Ajoitus

25.10.2021 - 17.12.2021

Laajuus

4 op

Virtuaaliosuus (op)

2 op

Yksikkö

SeAMK Ruoka

Toimipiste

SeAMK Ruoka, Seinäjoki

Opetuskielet

  • Suomi

Tutkinto-ohjelma

  • Restonomi (AMK), Ravitsemispalvelut

Opettaja

  • Leena Arjanne

Vastuuhenkilö

Jukka Kauppila

Ajoitusryhmät

  • A-ryhmä (Koko: 0. Avoin AMK: 0.)
  • B-ryhmä (Koko: 0. Avoin AMK: 0.)

Opiskelijaryhmät

  • RESTO20
    Restonomi (AMK), Ravitsemispalvelut

Koulutusryhmat

  • A-ryhmä
  • B-ryhmä

Tavoitteet

Opiskelija osaa selittää ruoan hyväksikäyttöön liittyvää anatomiaa ja fysiologiaa. Opiskelija osaa arvioida ravinnonsaannin riittävyyttä sekä suunnitella tavallisimmat erityisruokavaliot. Hän osaa vertailla markkinoilla olevia erityiselintarvikkeita sekä kykenee seuraamaan alan kehitystä ja soveltamaan uusinta tietoa.

Sisältö

- ravinnonoton säätely
- ruoansulatuselimistö ja ruoansulatus sekä niiden säätely
- ravintoaineiden imeytyminen
- virheravitsemus
- tavallisimmat erityisruokavaliot ja erityiselintarvikkeet

Oppimateriaalit

1 Ravitsemushoito -suositus
Ravitsemushoito, suositus sairaaloihin, terveyskeskuksiin, palvelu- ja hoitokoteihin sekä kuntoutuskeskuksiin. 2010. [Verkkojulkaisu]. Valtion ravitsemusneuvottelukunta.

2 Ravitsemustaito
Voutialainen E., Fogelholm M. & Mutanen M. 2016. 1.-3. painos. Ravitsemustaito. [Verkkokirja]. kpl 3, kpl 4 s.162-168, kpl 5. Helsinki: Sanoma Pro Oy. Saatavana Ellibs-e-kirjakokoelmasta. Vaatii käyttöoikeuden.

3 Fysiologia ja anatomia
Ravinnonsaantiin liittyvän fysiologian ja anatomian ymmärtämisen tueksi:

Leppäluoto, J., Rintamäki, H., Vakkuri, O., Vierimaa, H. & Lauri, T. 2019. 9. uudistettu painos. kpl 11 Ruoansulatus. Teoksessa: Anatomia ja fysiologia. Rakenteesta toimintaan. [Verkkokirja / Painettu kirja]. Helsinki: Sanoma Pro Oy. Saatavana Ellibs-kirjakokoelmasta. Vaatii käyttöoikeuden.

TAI

Nienstedt, W., Hänninen, O. & Arstila, A. Ihmisen fysiologia ja anatomia. Ruoansulatus. Uusin painos.

Arviointiasteikko

1-5

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)

Opiskelija osaa nimetä ruoan hyväksikäyttöön liittyvää anatomiaa ja fysiologiaa.
Opiskelija tietää tavallisimmat erityisruokavaliot ja osaa nimetä markkinoilla olevia erityiselintarvikkeita sekä kykenee seuraamaan alan kehitystä.

Arviointikriteerit, hyvä (3)

Opiskelija tuntee ruoan hyväksikäyttöön liittyvää anatomiaa ja fysiologiaa.
Opiskelija osaa suunnitella tavallisimmat erityisruokavaliot ja tuntee markkinoilla olevia erityiselintarvikkeita sekä kykenee seuraamaan alan kehitystä ja soveltamaan uusinta tietoa.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

Opiskelija osaa selittää ja vertailla ruoan hyväksikäyttöön liittyvää anatomiaa ja fysiologiaa.
Opiskelija osaa perustella ja suunnitella tavallisimmat erityisruokavaliot ja tuntee laajasti markkinoilla olevia erityiselintarvikkeita sekä kykenee seuraamaan alan kehitystä ja soveltamaan ja perustelemaan uusinta tietoa.

Esitietovaatimukset

Ruokapalvelujen tuottaminen, erityisruokavaliot,
Elintarvikkeet ja ravitsemus tai Elintarvikkeet ravitsemuksessa.