Ravitsemuksen erityiskysymykset (4 op)
Toteutuksen tunnus: CA00BI50-3005
Toteutuksen perustiedot
Ilmoittautumisaika
19.04.2021 - 24.10.2021
Ajoitus
25.10.2021 - 17.12.2021
Laajuus
4 op
Virtuaaliosuus (op)
2 op
Yksikkö
SeAMK Ruoka
Toimipiste
SeAMK Ruoka, Seinäjoki
Opetuskielet
- Suomi
Tutkinto-ohjelma
- Restonomi (AMK), Ravitsemispalvelut
Opettaja
- Leena Arjanne
Vastuuhenkilö
Jukka Kauppila
Ajoitusryhmät
- A-ryhmä (Koko: 0. Avoin AMK: 0.)
- B-ryhmä (Koko: 0. Avoin AMK: 0.)
Opiskelijaryhmät
-
RESTO20Restonomi (AMK), Ravitsemispalvelut
Koulutusryhmat
- A-ryhmä
- B-ryhmä
Tavoitteet
Opiskelija osaa selittää ruoan hyväksikäyttöön liittyvää anatomiaa ja fysiologiaa. Opiskelija osaa arvioida ravinnonsaannin riittävyyttä sekä suunnitella tavallisimmat erityisruokavaliot. Hän osaa vertailla markkinoilla olevia erityiselintarvikkeita sekä kykenee seuraamaan alan kehitystä ja soveltamaan uusinta tietoa.
Sisältö
- ravinnonoton säätely
- ruoansulatuselimistö ja ruoansulatus sekä niiden säätely
- ravintoaineiden imeytyminen
- virheravitsemus
- tavallisimmat erityisruokavaliot ja erityiselintarvikkeet
Oppimateriaalit
1 Ravitsemushoito -suositus
Ravitsemushoito, suositus sairaaloihin, terveyskeskuksiin, palvelu- ja hoitokoteihin sekä kuntoutuskeskuksiin. 2010. [Verkkojulkaisu]. Valtion ravitsemusneuvottelukunta.
2 Ravitsemustaito
Voutialainen E., Fogelholm M. & Mutanen M. 2016. 1.-3. painos. Ravitsemustaito. [Verkkokirja]. kpl 3, kpl 4 s.162-168, kpl 5. Helsinki: Sanoma Pro Oy. Saatavana Ellibs-e-kirjakokoelmasta. Vaatii käyttöoikeuden.
3 Fysiologia ja anatomia
Ravinnonsaantiin liittyvän fysiologian ja anatomian ymmärtämisen tueksi:
Leppäluoto, J., Rintamäki, H., Vakkuri, O., Vierimaa, H. & Lauri, T. 2019. 9. uudistettu painos. kpl 11 Ruoansulatus. Teoksessa: Anatomia ja fysiologia. Rakenteesta toimintaan. [Verkkokirja / Painettu kirja]. Helsinki: Sanoma Pro Oy. Saatavana Ellibs-kirjakokoelmasta. Vaatii käyttöoikeuden.
TAI
Nienstedt, W., Hänninen, O. & Arstila, A. Ihmisen fysiologia ja anatomia. Ruoansulatus. Uusin painos.
Arviointiasteikko
1-5
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)
Opiskelija osaa nimetä ruoan hyväksikäyttöön liittyvää anatomiaa ja fysiologiaa.
Opiskelija tietää tavallisimmat erityisruokavaliot ja osaa nimetä markkinoilla olevia erityiselintarvikkeita sekä kykenee seuraamaan alan kehitystä.
Arviointikriteerit, hyvä (3)
Opiskelija tuntee ruoan hyväksikäyttöön liittyvää anatomiaa ja fysiologiaa.
Opiskelija osaa suunnitella tavallisimmat erityisruokavaliot ja tuntee markkinoilla olevia erityiselintarvikkeita sekä kykenee seuraamaan alan kehitystä ja soveltamaan uusinta tietoa.
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
Opiskelija osaa selittää ja vertailla ruoan hyväksikäyttöön liittyvää anatomiaa ja fysiologiaa.
Opiskelija osaa perustella ja suunnitella tavallisimmat erityisruokavaliot ja tuntee laajasti markkinoilla olevia erityiselintarvikkeita sekä kykenee seuraamaan alan kehitystä ja soveltamaan ja perustelemaan uusinta tietoa.
Esitietovaatimukset
Ruokapalvelujen tuottaminen, erityisruokavaliot,
Elintarvikkeet ja ravitsemus tai Elintarvikkeet ravitsemuksessa.