Elintarvikemikrobiologia ja prosessihygienia (7 op)
Toteutuksen tunnus: 8B00CX54-3002
Toteutuksen perustiedot
Ilmoittautumisaika
19.04.2021 - 22.01.2022
Ajoitus
17.01.2022 - 15.06.2022
Laajuus
7 op
Yksikkö
SeAMK Ruoka
Toimipiste
SeAMK Seinäjoki, Frami
Opetuskielet
- Suomi
Tutkinto-ohjelma
- Insinööri (AMK), Bio- ja elintarviketekniikka
Opettaja
- Merja Kyntäjä
- Gun Wirtanen
Vastuuhenkilö
Jukka Kauppila
Ajoitusryhmät
- Seinäjoki (Koko: 1. Avoin AMK: 0.)
- Pitkämatka (Koko: 1. Avoin AMK: 0.)
Opiskelijaryhmät
-
MBIELI22Insinööri (AMK), Bio- ja elintarviketekniikka, monimuotototeutus
Koulutusryhmat
- Seinäjoki
- Pitkämatka
Tavoitteet
Opiskelija osaa esitellä yleiset elintarvikealan mikrobit (patogeenit, pilaajat ja hyödylliset mikrobit) ja niiden elinehtoja (yleisesti, raaka-aineissa, tuotteissa, tuotantopinnoilla, ilmassa ja hyödykkeissä) sekä käyttää mikrobiologiset käsitteet ja termit. Opiskelija tuntee omavalvonnan ja pesuprosessien periaatteet.
Sisältö
Arkkibakteerit, bakteerit, hiivat, homeet, levät, alkueläimet ja virukset
Mikrobien morfologia ja lisääntyminen, kasvuolosuhteet, kasvukäyrät, spesifinen kasvunopeus sekä kasvun estäminen
Tärkeimmät elintarvikkeita pilaavat pieneliöt sekä yleisimmät patogeenit, sekä yleiset elintarvikevalmistuksessa käytetyt mikrobit
Aseptiset ja hygieeniset työskentelytavat sekä sterilointi
Elintarvikehygieniasäädökset
Omavalvonta tukijärjestelmineen
Pintahygienia ja pesuprosessit
Ilman mikrobiologinen laatu
Hyödykkeiden mikrobiologinen laatu
Perusmenetelmät laboratoriotyöskentelyssä
Näytteenotto ja näytteiden käsittely
Oppimateriaalit
Kirja: Sojakka, K. & Välimäki, M.-L., 2011. Ammatillinen Mikrobiologia, Juvenes Print: Tampere, 306 s. ISBN 978-952-13-4723-8. (2. painos on julkaistu 2020)
Opetusmenetelmät
Luennot, esityksen teko ryhmätyönä ja toisen esityksen opponointi (myös ryhmätyönä), laboratorioharjoitukset omine raportteineen.
Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus
Työmäärä yhteensä: 189 h
- mistä työjärjestyksessä olevaa opiskelua: 78 h (teoria 48 h ja laboratoriotyöskentelyä 30 h)
- mistä itsenäistä opiskelua: 111 h
Arviointiasteikko
1-5
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)
Opiskelija tuntee ja hallitsee tyydyttävässä määrin mikrobiologian peruskäsitteet ja menetelmät sekä kykenee soveltamaan niitä tavanomaisten ongelmien ratkaisemisessa. Lisäksi opiskelija osaa toimia työohjeiden mukaisesti sekä työskennellä turvallisesti laboratoriossa.
Arviointikriteerit, hyvä (3)
Opiskelija tuntee hyvin mikrobiologiaan liittyvät peruskäsitteet ja menetelmät sekä kykenee soveltamaan niitä erityyppisten haasteiden ratkaisemisessa. Lisäksi opiskelija osaa toimia työohjeiden mukaisesti sekä työskennellä turvallisesti laboratoriossa ja pystyy esittämään tuloksia selkeästi. Hän kykenee yhdistämään oppimaansa aiempiin kokemuksiinsa aihepiiristä.
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
Opiskelija tuntee kiitettävästi mikro-biologiaan liittyvät käsitteet ja menetelmät sekä kykenee soveltamaan niitä erityyppisten kysymysten ja haasteiden ratkaisemisessa. Lisäksi opiskelija osaa toimia työohjeiden mukaisesti sekä työskennellä turvallisesti laboratoriossa ja pystyy esittämään tuloksia selkeästi sekä esittämään johtopäätöksiä. Hän osoittaa innovatiivisuutta soveltaen oppimaansa.
Esitietovaatimukset
Edeltäviä opintoja ei tarvita.
Lisätiedot
Bio- ja elintarviketekniikan tutkinto-opiskelijalla sekä polkuopiskelijalla opinnon laajuus on 7 op.
Ammatillisen väylän sekä lukioväylän opiskelijat suorittavat opinnosta 4 op:n laajuisen luento-osuuden. Mahdollisen tutkinto-opiskeluoikeuden saatuaan he suorittavat opinnon mikrobiologian laboratorioharjoitukset.