Siirry suoraan sisältöön

Muistisairaan kuntouttava hoito (5 op)

Toteutuksen tunnus: BC00CG27-3001

Toteutuksen perustiedot


Ilmoittautumisaika

01.05.2021 - 13.09.2021

Ajoitus

06.09.2021 - 31.12.2021

Laajuus

5 op

Virtuaaliosuus (op)

1 op

Yksikkö

SeAMK Sosiaali- ja terveysala

Toimipiste

SeAMK Sosiaali- ja terveysala, Seinäjoki

Opetuskielet

  • Suomi

Tutkinto-ohjelma

  • Geronomi (AMK)

Opettaja

  • Marita Lahti

Opiskelijaryhmät

  • MGERO19
    Geronomi (AMK), monimuotototeutus

Tavoitteet

Opiskelija osaa tunnistaa ja kuvata ihmisen muistioireen ja muistisairauden sekä niiden polun diagnoosista yksilölliseen hoito- ja kuntoutussuunnitelmaan. Hän osaa palveluohjauksen keinoin määritellä muistisairaan ihmisen sekä hänen perheensä ja läheistensä tuen tarpeita ja ohjata heitä oikea-aikaisiin palveluihin. Opiskelija tietää oikea-aikaisen ohjauksen ja neuvonnan merkityksen. Hän osaa tukea muistisairaan ihmisen valmiuksia oikeudelliseen ennakointiin ja mahdollisuuteen osallistua omaa hoitoa koskeviin päätöksiin. Opiskelija tietää ihmisen oman näkemyksen ja itsemääräämisoikeuden merkityksen muistisairaan kuntouttavassa hoidossa. Opiskelija osaa hyödyntää monipuolisesti muistisairaan lääkkeettömiä hoitomuotoja.

Sisältö

- muistioireesta diagnoosiin
- muistisairaan ja läheisten palveluohjaus
- yksilöllinen hoito- ja kuntoutussuunnittelu
- eettiset kysymykset, muistisairaan vuorovaikutuksen tukeminen, haastavan käyttäytymisen ymmärtäminen
- työikäisen muistisairaan ja läheisten tilanne
- arvokas arki muistikodissa, osallisuus, itsemääräämisoikeus
- muistisairauden lääkkeettömät hoitomuodot
- tulevaisuuden ennakointi

Oppimateriaalit

Hallikainen M, Immonen A, Mönkäre R & Pihlakari P (toim.) Muistisairaan hoito. Duodecim. 2019 (myös E-kirja)
+ Opintojakson Moodlessa materiaaleja

Opetusmenetelmät

Luennot, itsenäinen opiskelu, tehtävät, tentti

Tenttien ajankohdat ja uusintamahdollisuudet

Opintojakson lopuksi.

Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus

5 x 26,5 h

Arviointiasteikko

1-5

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)

Opiskelija osaa jossain määrin selittää ihmisen muistioireita ja muistisairautta sekä sairauden etenemisen polkua diagnoosista yksilölliseen hoito- ja kuntoutussuunnitelmaan. Hän osoittaa joiltain osin ymmärtävänsä miten palveluohjauksisella otteella määritellään muistisairaan ihmisen sekä hänen perheensä ja läheistensä tuen tarpeita ja ohjataan heitä oikea-aikaisiin palveluihin. Opiskelija osaa nimetä ja joltain osin toteuttaa muistisairaan lääkkeettömiä hoitomuotoja.

Arviointikriteerit, hyvä (3)

Opiskelija osaa selittää ja tunnistaa ihmisen muistioireen ja muistisairauden sekä polun diagnoosista yksilölliseen hoito- ja kuntoutussuunnitelmaan. Hän osaa palveluohjauksisella otteella määritellä muistisairaan ihmisen sekä hänen perheensä ja läheistensä tuen tarpeita ja ohjata heitä oikea-aikaisiin palveluihin. Opiskelija tietää, miten oikea-aikainen ohjaus ja neuvonta tukevat muistisairaan ihmisen valmiuksia oikeudelliseen ennakointiin ja mahdollisuuteen osallistua omaa hoitoa koskeviin päätöksiin. Opiskelija osaa hyödyntää muistisairaan lääkkeettömiä hoitomuotoja.
Opiskelijaa tietää ihmisen oma näkemyksen ja itsemääräämisoikeuden merkityksen kuntouttavassa hoidossa ja siihen vaikuttavissa ratkaisuissa ja päätöksissä

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

Opiskelija tunnistaa ihmisen muistioireen ja muistisairauden sekä hallitsee polun diagnoosista yksilölliseen hoito- ja kuntoutussuunnitelmaan. Hän osaa monia vaihtoehtoja tunnistaen ja palveluohjauksisella otteella määritellä muistisairaan ihmisen sekä hänen perheensä ja läheistensä tuen tarpeita ja ohjata heitä oikea-aikaisiin palveluihin. Opiskelija osaa hyödyntää monipuolisesti muistisairaan lääkkeettömiä hoitomuotoja.
Opiskelija osaa nähdä muistityön moninaisuuden ja mahdollisuudet ja osoittaa konkreettisia asioita muistityön kehittämiseen niin asiakkaiden kuin järjestelmänkin tasolla.

Esitietovaatimukset

Opintokokonaisuus: Vanhuksen hoiva, hoito ja kuntoutus



The module: Gerontological Care, Nursing and Rehabilitation