Siirry suoraan sisältöön

Kirjanpidon osaaja (3 op)

Toteutuksen tunnus: LTVATH101-3013

Toteutuksen perustiedot


Ilmoittautumisaika

15.10.2021 - 31.01.2022

Ajoitus

10.01.2022 - 18.02.2022

Laajuus

3 op

Yksikkö

SeAMK Liiketoiminta ja kulttuuri

Toimipiste

SeAMK Seinäjoki, Frami

Opetuskielet

  • Suomi

Tutkinto-ohjelma

  • Tradenomi (AMK), Liiketalous

Opettaja

  • Tuulia Potka-Soininen

Opiskelijaryhmät

  • LITA20A
    Tradenomi (AMK), Liiketalous

Tavoitteet

Opiskelija osaa selittää yrityksen ulkoisen laskentatoimen keskeisen sisällön sekä tehtävät. Opiskelija osaa soveltaa kirjanpidon ja tilinpäätöksen laatimisen perusperiaatteita. Opiskelija osaa etsiä tietoa tärkeimmistä informaation lähteistä liittyen kirjanpidon ja tilinpäätöksen laatimiseen sekä osaa soveltaa löytämäänsä informaatiota. Opiskelija osaa tunnistaa ja analysoida osakeyhtiön omaan pääomaan liittyviä tapahtumia sekä osaa käsitellä näitä tapahtumia kirjanpidossa.

Opiskelija osaa hahmottaa ja tunnistaa, miten yrityksen liiketapahtumat ja kirjaukset vaikuttavat yrityksen tulokseen ja taloudelliseen asemaan. Opiskelija osaa laatia tuloslaskelman ja taseen kirjanpidon tietojen perusteella sekä osaa muodostaa kuvan yrityksen taloudellisesta asemasta tuloslaskelman ja taseen tietojen perusteella. Opiskelija osaa hyödyntää yrityksen taloudellista informaatiota päätöksenteossa. Opiskelija osaa selittää yrityksen kirjanpidon ja verotuksen yhteyden.

Sisältö

- ulkoisen laskentatoimen ja erityisesti tilinpäätöksen tehtävät sekä tilinpäätösinformaation käyttö
- kirjanpidon ja tilinpäätöksen laatimisen perusperiaatteet
- juoksevan kirjanpidon erityiskysymyksiä
- yrityksen oman pääoman kirjaukset
- tilinpäätökseen liittyvät asiakirjat (tase, tuloslaskelma, liitetiedot) ja niiden tulkinta
- tilinpäätöksen ja verotuksen suhde

Oppimateriaalit

- Soile Tomperi, Kehittyvä kirjanpitotaito (2016 tai uudempi), oppikirja ja harjoituskirja
- Kirjanpitolaki ja -asetus (1997)
- Valtioneuvoston asetus pien- ja mikroyrityksen tilinpäätöksessä esitettävistä tiedoista (2015)
- muu opettajan ilmoittama materiaali

Opetusmenetelmät

- luennot ja ohjatut harjoitukset
- itsenäinen työskentely

Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus

- luennot ja ohjatut harjoitukset 36 h
- itsenäinen työskentely 45 h

Arviointiasteikko

1-5

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)

Opiskelija osaa selittää yrityksen ulkoisen laskentatoimen keskeisen sisällön sekä tehtävät. Opiskelija osaa soveltaa kirjanpidon ja tilinpäätöksen laatimisen perusperiaatteita. Opiskelija osaa etsiä tietoa annetuista informaation lähteistä liittyen kirjanpidon ja tilinpäätöksen laatimiseen. Opiskelija osaa tunnista eri yhtiömuotojen omaan pääomaan liittyviä tapahtumia sekä osaa käsitellä näitä tapahtumia kirjanpidossa.

Opiskelija osaa hahmottaa, miten yrityksen liiketapahtumat ja kirjaukset vaikuttavat yrityksen tulokseen ja taloudelliseen asemaan. Opiskelija osaa laatia tuloslaskelman ja taseen kirjanpidon tietojen perusteella. Opiskelija osaa selittää perusajatuksen yrityksen kirjanpidon ja verotuksen yhteydestä.

Opiskelija osaa alan keskeistä sanastoa englanniksi, ja pystyy lukemaan oman alan englanninkielisiä artikkeleita. Opiskelija osaa selittää ulkoiseen laskentatoimeen liittyvän kansainvälisen aspektin ja ulkomaisten laskentakäytäntöjen vaikutuksen omaan laskentakäytäntöömme.

Opiskelija osallistuu tuntityöskentelyyn ja osallistuu tunneilla käytävään keskusteluun. Opiskelija antaa panoksen tehtäviin ryhmätöihin ja on kannustava ryhmän jäsen.

Arviointikriteerit, hyvä (3)

Opiskelija osaa selittää yrityksen ulkoisen laskentatoimen keskeisen sisällön sekä tehtävät. Opiskelija osaa soveltaa kirjanpidon ja tilinpäätöksen laatimisen perusperiaatteita. Opiskelija osaa etsiä tietoa annetuista informaation lähteistä liittyen kirjanpidon ja tilinpäätöksen laatimiseen sekä osaa soveltaa löytämäänsä informaatiota keskeisin osin. Opiskelija osaa tunnistaa eri yhtiömuotojen omaan pääomaan liittyviä tapahtumia sekä osaa käsitellä näitä tapahtumia kirjanpidossa.

Opiskelija osaa hahmottaa, miten yrityksen liiketapahtumat ja kirjaukset vaikuttavat yrityksen tulokseen ja taloudelliseen asemaan. Opiskelija osaa laatia tuloslaskelman ja taseen kirjanpidon tietojen perusteella sekä osaa muodostaa kuvan yrityksen taloudellisesta asemasta tuloslaskelman ja taseen tietojen perusteella. Opiskelija osaa selittää perusajatuksen yrityksen kirjanpidon ja verotuksen yhteydestä.

Opiskelija osaa alan keskeistä sanastoa englanniksi, ja pystyy lukemaan oman alan englanninkielisiä artikkeleita. Opiskelija osaa selittää ulkoiseen laskentatoimeen liittyvän kansainvälisen aspektin ja ulkomaisten laskentakäytäntöjen vaikutuksen omaan laskentakäytäntöömme.

Opiskelija pääsääntöisesti osallistuu aktiivisesti tuntityöskentelyyn ja suurimman osan aikaan osallistuu rakentavasti tunneilla käytävään keskusteluun. Opiskelija antaa aktiivisen panoksen tehtäviin ryhmätöihin ja on kannustava ryhmän jäsen.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

Opiskelija osaa selittää yrityksen ulkoisen laskentatoimen keskeisen sisällön sekä tehtävät. Opiskelija osaa soveltaa kirjanpidon ja tilinpäätöksen laatimisen perusperiaatteita. Opiskelija osaa etsiä tietoa tärkeimmistä informaation lähteistä liittyen kirjanpidon ja tilinpäätöksen laatimiseen sekä osaa soveltaa löytämäänsä informaatiota. Opiskelija osaa tunnistaa ja analysoida eri yhtiömuotojen omaan pääomaan liittyviä tapahtumia sekä osaa käsitellä näitä tapahtumia kirjanpidossa.

Opiskelija osaa hahmottaa ja tunnistaa, miten yrityksen liiketapahtumat ja kirjaukset vaikuttavat yrityksen yrityksen tulokseen ja taloudelliseen asemaan sekä osaa muodostaa kuvan yrityksen taloudellisesta asemasta tuloslaskelman ja taseen tietojen perusteella. Opiskelija osaa hyödyntää yrityksen taloudellista informaatiota päätöksenteossa. Opiskelijalle osaa selittää yrityksen kirjanpidon ja verotuksen yhteyden.

Opiskelija osaa alaan keskeistä sanastoa englanniksi, ja pystyy lukemaan oman alan englanninkielisiä artikkeleita. Opiskelija osaa selittää ulkoiseen laskentatoimeen liittyvän kansainvälisen aspektin ja ulkomaisten laskentakäytäntöjen vaikutuksen omaan laskentakäytäntöömme.

Opiskelija osallistuu aktiivisesti tuntityöskentelyyn ja osallistuu rakentavasti tunneilla käytävään keskusteluun. Opiskelija antaa aktiivisen panoksen tehtäviin ryhmätöihin ja on kannustava ryhmän jäsen.

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

- tentti 100%

Esitietovaatimukset

Laskentatoimen perusteet