Mikrobiologia (5op)
Toteutuksen tunnus: 8B00CG71-3005
Toteutuksen perustiedot
- Ilmoittautumisaika
- 16.09.2020 - 15.02.2021
- Ilmoittautuminen toteutukselle on päättynyt.
- Ajoitus
- 15.02.2021 - 31.05.2021
- Toteutus on päättynyt.
- Opintopistemäärä
- 5 op
- Lähiosuus
- 5 op
- TKI-osuus
- 2 op
- Toteutustapa
- Lähiopetus
- Opetuskielet
- suomi
- Koulutus
- Insinööri (AMK), Bio- ja elintarviketekniikka
- Opettajat
- Merja Kyntäjä
- Gun Wirtanen
- Vastuuopettaja
- Merja Kyntäjä
- Ajoitusryhmät
- Ryhmä Seinäjoki (Koko: 16 . Avoin AMK : 0.)
- Ryhmä Pitkämatka (Koko: 16 . Avoin AMK : 0.)
- Ryhmä ELIKE (Koko: 16 . Avoin AMK : 0.)
- Pienryhmät
- Ryhmä Seinäjoki
- Ryhmä Pitkämatka
- Ryhmä ELIKE
- Opintojakso
- 8B00CG71
Arviointiasteikko
1-5
Tavoitteet
Opiskelija osaa esitellä yleiset elintarvikealan mikrobit ja niiden elinehtoja sekä käyttää mikrobiologian käsitteistöä.Opiskelija tuntee omavalvonnan periaatteet.
Sisältö
- Pieneliötyypit, morfologia ja lisääntyminen, kasvukäyrät, spesifinen kasvunopeus, elinehdot ja kasvun estäminen,
- Arkkibakteerit, bakteerit, hiivat, homeet, levät, alkueläimet ja virukset,
- Tärkeimmät elintarvikkeita pilaavat pieneliöt sekä yleisimmät patogeenit,
- Elintarvikkeiden valmistuksessa käytetyt mikrobit,
- Sterilointi, aseptinen työskentely ja hygienia,
- Omavalvonta.
- Laimennossarja ja maljaviljely sekä laboratoriotyöskentely.
Oppimateriaalit
Luentomateriaali
Kirja:
Sojakka, K. & Välimäki, M.-L., 2011. Ammatillinen Mikrobiologia, Juvenes Print: Tampere, 306 s. ISBN 978-952-13-4723-8. (2. painos julkaistu 2020)
Artikkeli: Björkroth, J. 2009. Elintarvikkeille ominaiset pilaajamikrobit. Duodecim, 125: 659-666.
ja kurssisivulla Moodlessa annetut lisämateriaalit.
Taustamateriaalina esitykseen mm.
Wirtanen, G. 2017. Biofilm formation on process surfaces. Renhetsteknik 46:1, 20-21.
Wirtanen, G. 2017. Prevention and control of biofilm formation. Renhetsteknik 46:2, 7-11.
Wirtanen, G. 2017. Common pathogens in biofilms. Renhetsteknik 46:3, 6-11.
Hallanvuo, S. & Johansson, T. 2010. Elintarvikkeiden mikrobiologiset vaarat. Eviran julkaisuja 1/2010. Multiprint Oy: Vantaa, 204 s.
+ kirjallisuushaut (informaatikon opastus kurssin alussa)
Opetusmenetelmät
Luennot, laboratorioharjoitukset ja esitys (patogeeni/pilaaja) opiskelijaryhmätyönä.
Tenttien ajankohdat ja uusintamahdollisuudet
Kirjallinen tentti lauantaina 22. toukokuuta 2021
Toteutuksen valinnaiset suoritustavat
Aktiivinen osallistuminen opiskelijaryhmän esitykseen ja raportit laboratoriotöistä (suoritus paritöinä).
Yllämainittujen tehtävien jälkeen opiskelija saa osallistua tenttiin.
Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus
Työmäärä yhteensä: 135 h
- mistä työjärjestyksessä olevaa opiskelua: 36 h
- mistä itsenäistä opiskelua: 99 h
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)
Opiskelija tuntee ja hallitsee tyydyttävässä määrin mikrobiologian peruskäsitteet ja menetelmät sekä kykenee soveltamaan niitä tavanomaisten ongelmien ratkaisemisessa. Lisäksi opiskelija osaa toimia työohjeiden mukaisesti sekä työskennellä turvallisesti laboratoriossa.
Arviointikriteerit, hyvä (3)
Opiskelija tuntee hyvin mikrobiologiaan liittyvät peruskäsitteet ja menetelmät sekä kykenee soveltamaan niitä erityyppisten ongelmien ratkaisemisessa. Lisäksi opiskelija osaa toimia työohjeiden mukaisesti sekä työskennellä turvallisesti laboratoriossa ja pystyy esittämään tuloksia selkeästi. Hän kykenee yhdistämään oppimaansa aiempiin kokemuksiinsa aihepiiristä.
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
Opiskelija tuntee kiitettävästi mikrobiologiaan liittyvät käsitteet ja menetelmät sekä kykenee soveltamaan niitä monipuolisesti erityyppisten kysymysten ja ongelmien ratkaisemisessa. Lisäksi opiskelija osaa toimia työohjeiden mukaisesti sekä työskennellä turvallisesti laboratoriossa ja pystyy esittämään tuloksia selkeästi sekä esittämään johtopäätöksiä. Hän on osoittanut kykyä luoda aihepiirin puitteissa uusia merkityksiä sekä osoittaa innovatiivisuutta oppimaansa soveltaen.
Esitietovaatimukset
Edeltäviä opintoja ei tarvita.