Siirry suoraan sisältöön

Elintarvikehygienia ja -lainsäädäntö (4op)

Opintojakson tunnus: KC03BE30032

Opintojakson perustiedot


Laajuus
4 op

Osaamistavoitteet

Tavoitteena on, että opiskelija osaa suunnitella elintarvikkeiden turvallisen ja hygieenisen valmistuksen, arvioida ruokiin liittyvät riskit ja soveltaa puhtaanapidon perusteita sekä omavalvonnan periaatteita (HACCP). Lisäksi opiskelija oppii keskeisimmät kohdat elintarvikelainsäädännöstä, löytää ja osaa soveltaa laki- ja asetuskokoelmia.

Sisältö

Kurssilla käsiteltäviä teemoja ovat mm. henkilökohtainen hygienia ja hygieeninen työskentely, elintarvikkeiden välityksellä leviävät taudinaiheuttajat, omavalvonta ja HACCP. Kurssi kattaa myös tärkeimmät elintarvikkeita koskevat lait, asetukset ja päätökset.

Esitietovaatimukset

Mikrobiologia ja Elintarviketeknologian perusteet

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)

Tyydyttävä (1?2): Opiskelija tuntee ja hallitsee tyydyttävässä määrin elintarvikehygienian peruskäsitteet ja toimintatavat sekä kykenee soveltamaan niitä tavanomaisten ongelmien ratkaisemisessa. Lisäksi opiskelija osaa toimia työohjeiden mukaisesti sekä työskennellä turvallisesti laboratoriossa. Opiskelija pystyy hankkimaan tietoja elintarvikelainsäädännön ohjeistuksista.
Hyvä (3?4): Opiskelija tuntee hyvin elintarvikehygieniaan liittyvät peruskäsitteet ja menetelmät sekä kykenee soveltamaan niitä erityyppisten ongelmien ratkaisemisessa. Lisäksi opiskelija osaa toimia työohjeiden mukaisesti sekä työskennellä turvallisesti laboratoriossa ja pystyy esittämään tuloksia selkeästi. Opiskelija pystyy hankkimaan tietoja elintarvikelainsäädännön ohjeistuksista ja pystyy esittämään niitä selkeästi. Hän kykenee yhdistämään oppimaansa aiempiin kokemuksiinsa aihepiiristä.
Kiitettävä (5): Opiskelija tuntee kiitettävästi elintarvikehygieniaan liittyvät käsitteet ja menetelmät sekä kykenee soveltamaan niitä monipuolisesti erityyppisten kysymysten ja ongelmien ratkaisemisessa. Lisäksi opiskelija osaa toimia työohjeiden mukaisesti sekä työskennellä turvallisesti laboratoriossa ja pystyy esittämään tuloksia selkeästi sekä esittämään johtopäätöksiä. Opiskelija pystyy hankkimaan tietoja elintarvikelainsäädännön ohjeistuksista ja pystyy esittämään niitä selkeästi sekä esittämään johtopäätöksiä. Hän on osoittanut kykyä luoda aihepiirin puitteissa uusia merkityksiä sekä osoittaa innovatiivisuutta oppimaansa soveltaen.

Oppimateriaalit

- Hannu Korkeala (toim.): Elintarvikehygienia ympäristöhygienia, elintarvike- ja ympäristötoksikologia
Saatavuus: https://plari.amkit.fi/vwebv/holdingsInfo?sk=fi_FI&bibId=79665

- Elintarvikelainsäädäntö ja alan ohjeistus. mm. Finlex, Evira

Toteutustavat

Luennot, laboratoriotyöt, harjoitustehtävät, verkkotehtävät

Siirry alkuun