Siirry suoraan sisältöön

Nautatilan tuotannonsuunnittelu ja terveydenhoito (5op)

Opintojakson tunnus: KA01CMATU08

Opintojakson perustiedot


Laajuus
5 op

Osaamistavoitteet

Opiskelija syventää tietojaan nautatilojen tuotannonsuunnittelun eri osa-alueista. Hän saa valmiudet toimia alan yrittäjänä tai neuvojana ja pystyy osallistumaan ammattimaiseen keskusteluun nautakarjataloudesta.

Sisältö

Nautatilojen ruokinta-, jalostus- ja terveydenhoitosuunnittelu, tuotantoympäristön suunnittelu. Ajankohtaiset ravitsemuksen, hoitoon ja teknologisiin ratkaisuihin liittyvät kysymykset.

Esitietovaatimukset

Johdanto maatalouteen, Kasvituotannon ja kotieläintuotannon yhteiset ammattiopinnot, Maatilaharjoittelu

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)

Taso 1: Opiskelija osaa löytää, valita ja tallentaa suunnitelmien tekoon tarvittavia lähtötietoja. Hän osaa tulkita valmiita suunnitelmia ja keskeisiä tunnuslukuja. Hän osaa laatia suunnitelmia sekä valita tuotantoympäristöön sopivan tuotantoteknisen ratkaisun ohjattuna. Opiskelija osallistuu pakollisiin harjoituksiin ja suorittaa pakolliset opintojaksoon kuuluvat oppimistehtävät.
Taso 3: Opiskelija osaa analysoida erilaisia tuotannonsuunnittelussa ja -seurannassa tarvittavia lähtötietoja, tunnuslukuja ja havainnointituloksia. Hän osaa laatia ja laskea suunnitelmia sekä valita tuotantoympäristöön sopivan tuotantoteknisen ratkaisun. Hän osaa soveltaa valmiita suunnitelmia ja arvioida suunnitelmien toteutumista ja vaikutuksia. Opiskelija osallistuu opetukseen aktiivisesti.
Taso 5: Opiskelija osaa analysoida lähtötietoja, tunnuslukuja ja havainnointituloksia monipuolisesti. Hän osaa laatia ja laskea vaihtoehtoisia suunnitelmia, vertailla niitä monipuolisesti ja perustella suunnitelmien valintoja. Hän osaa vertailla erilaisia tuotantoteknisiä ratkaisuja ja kehittää tuotantoteknologiaa olosuhteet huomioiden. Hän osaa arvioida suunnitelmien ja tuotantoteknisten ratkaisujen kokonaisvaltaisia vaikutuksia. Opiskelija on aktiivinen ja oma-aloitteinen.

Oppimateriaalit

Soveltuvin osin esim. seuraavat teokset: Aro, J., Hilpelä-Lallukka, R., Niemi, A.-M., Toivanen, M. & Vahlsten, T. 2012. Mittaa ja valitse -lypsykarjanjalostuksella tuloksiin
Saatavuus: http://tiny.cc/8kxgkx

Hulsen, J. 2007. Lehmähavaintoja: lehmälähtöisen karjanhoidon opas
Saatavuus: http://tiny.cc/qlxgkx

Hulsen, J. 2008. Fertility: a practical guide to fertility management
Saatavuus: http://tiny.cc/xmxgkx

Hulsen, J.& Rodenburg, J. 2010. Building for the cow
Saatavuus: http://tiny.cc/gnxgkx

Jamieson, A. 2010. Nötkött
Saatavuus: http://tiny.cc/xnxgkx


Kyntäjä, J., Nokka, S. & Harmoinen, T. (toim.) 2010. Lypsylehmän ruokinta
Saatavuus: http://tiny.cc/i9xgkx

Marcussen , D. & Krog Laursen, A. 2008. The basics of dairy cattle production
Saatavuus: http://tiny.cc/hpxgkx


Nilsson, M. 2009. Mjölkkor
Saatavuus: http://tiny.cc/ypxgkx

Tauriainen, S. (toim). 2006 Naudanlihantuotanto.
Saatavuus:http://tiny.cc/gsxgkx

Alan ajankohtaisia internet-sivustoja, ammattilehtiartikkeleita, tutkimustuloksia sekä muuta luennoilla esille tulevaa ja tiedonhaun perusteella hankittavaa aineistoa.

Toteutustavat

Luennot, ATK-harjoitukset ja muu lähiopetus 45 %, oppimistehtävät, verkkotuettu opetus ja muu itsenäinen opiskelu 55 %.

Siirry alkuun