Siirry suoraan sisältöön

Yrittäjyys luonnonvara-alallaLaajuus (3 op)

Tunnus: 9A00DM00

Osaamistavoitteet

Opiskelija
- osaa kuvata yrittäjyyden pääpiirteet sekä pohtia omia tavoitteittaan ja vahvuuksiaan suhteessa niihin.
- tunnistaa itsensä johtamisen tekijät ja kehittää itsensä johtamistaitojaan.
- osaa havainnollistaa ja tarkastella yrittäjyyttä kansainvälisestä, kestävästä, taloudellisesta, sosiaalisesta ja kultturellisesta näkökulmasta.
- osaa selittää erilaisia arvoketjuja ja –verkkoja luonnonvara- ja ruoka-alalla.
- osaa kuvata yrittäjyyden merkityksen kansantaloudelle, erityisesti luonnonvara -ja ruoka-alalla.
- osaa tunnistaa erilaisia yrittäjyyden ilmenemistapoja, erityisesti luonnonvara-ja ruoka-alan yrittäjyysmahdollisuuksia.
- osaa kuvata kannattavan liiketoiminnan edellytykset.
- osaa selittää yrityksen perustamiseen liittyvät vaiheet.
- tuntee SeAMKin tarjoamat palvelut yrityksen perustamiseen ja kehittämiseen.

Sisältö

- Yrittäjyyskompetenssi, itsensä johtaminen: itsetuntemus ja minäpystyvyys, motivaatio, ihmisen ajattelujärjestelmät
- Yrittäjyyden merkitys yhteiskunnassa, yrittäjyys osana elämää
- Yritystoiminta ja sen mahdollisuudet luonnonvara- ja ruoka-alalla
- Arvon luominen, arvoketjujen ja arvoverkkojen tunnistaminen eri ympäristöissä, arvon tuottaminen eri rakenteissa, kuten yrityksissä ja yhdistyksissä
- Yrittäjyyden ja liiketoiminnan peruskäsitteet ja ansaintalogiikkaa, talouden lukutaito, riskien hallinta
- Liiketoiminnan perustamisen vaiheet
- Liiketoimintasuunnitelma liikeidean jäsentämisen työkaluna
- Yrittäjyystaitojen syventäminen SeAMKissa (SeAMK Yritystalli, SeAMKPro, SeiES jne.)

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)

.

Arviointikriteeri, hyväksytty/hylätty

Hyväksytty suoritus edellyttää aktiivista osallistumista ja kaikkien tehtävien hyväksyttyä suoritusta. Tehtävissä opiskelija osoittaa ymmärtävänsä kestävän, kansainvälisen, sosiaalisen, kulttuurisen ja taloudellisen arvon luonnin ja sekä pohtii niiden merkitystä yritystoiminnassa ja yhteiskunnassa. Opiskelija osoittaa tunnistavansa liiketoiminnan peruskäsitteet ja osaavansa kuvata kannattavan liiketoiminnan edellytykset. Opiskelija osoittaa osaavansa pohtia omaa suhdettaan yrittäjyyteen ja yrittäjyyskompetenssiin.

Ilmoittautumisaika

11.11.2024 - 15.01.2025

Ajoitus

03.03.2025 - 27.04.2025

Laajuus

3 op

Yksikkö

SeAMK Agrologi

Toimipiste

SeAMK Seinäjoki, Frami

Opetuskielet
  • Suomi
Tutkinto-ohjelma
  • Agrologi (AMK)
Opettaja
  • Marjo Latva-Kyyny
Opiskelijaryhmät
  • AGRO24
    Agrologi (AMK)

Tavoitteet

Opiskelija
- osaa kuvata yrittäjyyden pääpiirteet sekä pohtia omia tavoitteittaan ja vahvuuksiaan suhteessa niihin.
- tunnistaa itsensä johtamisen tekijät ja kehittää itsensä johtamistaitojaan.
- osaa havainnollistaa ja tarkastella yrittäjyyttä kansainvälisestä, kestävästä, taloudellisesta, sosiaalisesta ja kultturellisesta näkökulmasta.
- osaa selittää erilaisia arvoketjuja ja –verkkoja luonnonvara- ja ruoka-alalla.
- osaa kuvata yrittäjyyden merkityksen kansantaloudelle, erityisesti luonnonvara -ja ruoka-alalla.
- osaa tunnistaa erilaisia yrittäjyyden ilmenemistapoja, erityisesti luonnonvara-ja ruoka-alan yrittäjyysmahdollisuuksia.
- osaa kuvata kannattavan liiketoiminnan edellytykset.
- osaa selittää yrityksen perustamiseen liittyvät vaiheet.
- tuntee SeAMKin tarjoamat palvelut yrityksen perustamiseen ja kehittämiseen.

Sisältö

- Yrittäjyyskompetenssi, itsensä johtaminen: itsetuntemus ja minäpystyvyys, motivaatio, ihmisen ajattelujärjestelmät
- Yrittäjyyden merkitys yhteiskunnassa, yrittäjyys osana elämää
- Yritystoiminta ja sen mahdollisuudet luonnonvara- ja ruoka-alalla
- Arvon luominen, arvoketjujen ja arvoverkkojen tunnistaminen eri ympäristöissä, arvon tuottaminen eri rakenteissa, kuten yrityksissä ja yhdistyksissä
- Yrittäjyyden ja liiketoiminnan peruskäsitteet ja ansaintalogiikkaa, talouden lukutaito, riskien hallinta
- Liiketoiminnan perustamisen vaiheet
- Liiketoimintasuunnitelma liikeidean jäsentämisen työkaluna
- Yrittäjyystaitojen syventäminen SeAMKissa (SeAMK Yritystalli, SeAMKPro, SeiES jne.)

Oppimateriaalit

Moodlesta löytyvä materiaali
Yrittäjyyttä koskeva kirjallisuus Kampuskirjaston kokoelmista
Oheismateriaali & lisälukemista:
- Taivas ja helvetti 2.0
- Urheilijan taivas ja helvetti, paras versio itsestäsi
- Taivas ja helvetti - Riko rajasi
- Aki Hintsa: Voittamisen anatomia
- Holopainen Tuulikki (2022) Yrityksen perustamisopas: käytännön perustamistoimet. E-kirja

Opetusmenetelmät

Luennot
Yksilötehtävät
Pari- tai ryhmätyöt

Harjoittelu- ja työelämäyhteistyö

luonnonvara-alan yritykset

Toteutuksen valinnaiset suoritustavat

opinnollistaminen oman yritystoiminnan kautta ( muu kuin maatalousyritys)
aikaisemmat korkeakoulutasoiset vastaavat opinnot

Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus

81 tuntia

Sisällön jaksotus

Itsetuntemus ja minäpystyvyys
Työelämän murros
Megatrendit
Arvon tuottaminen
Yrittäjyys ja yhteiskunta
Liikeidea
Business Model Canvas

Arviointiasteikko

1-5

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)

.

Arviointikriteeri, hyväksytty/hylätty

Hyväksytty suoritus edellyttää aktiivista osallistumista ja kaikkien tehtävien hyväksyttyä suoritusta. Tehtävissä opiskelija osoittaa ymmärtävänsä kestävän, kansainvälisen, sosiaalisen, kulttuurisen ja taloudellisen arvon luonnin ja sekä pohtii niiden merkitystä yritystoiminnassa ja yhteiskunnassa. Opiskelija osoittaa tunnistavansa liiketoiminnan peruskäsitteet ja osaavansa kuvata kannattavan liiketoiminnan edellytykset. Opiskelija osoittaa osaavansa pohtia omaa suhdettaan yrittäjyyteen ja yrittäjyyskompetenssiin.

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Hyväksytty suoritus edellyttää aktiivista osallistumista ja kaikkien tehtävien hyväksyttyä suoritusta. Tehtävissä opiskelija osoittaa ymmärtävänsä sosiaalisen, kulttuurisen ja taloudellisen arvon luonnin ja sekä pohtii niiden merkitystä yritystoiminnassa ja yhteiskunnassa. Opiskelija osoittaa tunnistavansa liiketoiminnan peruskäsitteet ja osaavansa kuvata kannattavan liiketoiminnan edellytykset. Opiskelija osoittaa osaavansa pohtia omaa suhdettaan yrittäjyyteen ja yrittäjyyskompetenssiin.

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1-2)

Opiskelija osaa
- ottaa vastuun tehtävistään (toimii yrittäjämäisesti)
- tunnistaa omia yrittäjyyteen liittyviä valmiuksiaan ja käsittää epävarmuuden sietämisen merkityksen omassa toiminnassaan
- tunnistaa asiakkaan keskeisen roolin liiketoiminnan suunnittelussa
- osaa tunnistaa liiketoimintasuunnitelmassa oman osaamisensa, yrityksensä asiakkaat ja tärkeät yhteistyökumppanit.

Arviointikriteerit, hyvä (3-4)

Edellisen lisäksi osaa
- arvioida omia mahdollisuuksiaan toimia yrittäjänä
- arvioida liiketoiminnan menestymisen mahdollisuuksia sekä yrittäjäksi ryhtymistä
- tunnistaa liiketoimintansa näkökulmasta tärkeimmät yhteistyökumppanit ja verkostot
- tuntee hyvin liiketoiminnan tietoperustaa ja vastuullisuuden yhteydet liiketoimintaan
- perusteet liiketoimintasuunnitelmaan liittyvissä laskelmissa.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

Edellisen lisäksi osaa
- arvioida yrittäjyyden haasteita ja mahdollisuuksia sekä
- analysoi kilpailijoiden merkitystä liiketoiminnan näkökulmasta
- analysoida ja arvioida tekemiään strategisia valintoja ja tiedostaa yritystoiminnan yhteiskunnallisen merkityksen
- tunnistaa liiketoimintasuunnitelmansa näkökulmasta keskeisimmät riskit ja hallitsee laskemat ja tuotteen tai tuottamansa palvelun hinnoittelun.

Ilmoittautumisaika

13.11.2023 - 17.01.2024

Ajoitus

18.03.2024 - 28.04.2024

Laajuus

3 op

Yksikkö

SeAMK Agrologi

Toimipiste

SeAMK Seinäjoki, Frami

Opetuskielet
  • Suomi
Tutkinto-ohjelma
  • Agrologi (AMK)
Opettaja
  • Anu Katila
Opiskelijaryhmät
  • AGRO23
    Agrologi (AMK)
  • AGRO23A
    Agrologi (AMK)
  • AGRO23B
    Agrologi (AMK)

Tavoitteet

Opiskelija
- osaa kuvata yrittäjyyden pääpiirteet sekä pohtia omia tavoitteittaan ja vahvuuksiaan suhteessa niihin.
- tunnistaa itsensä johtamisen tekijät ja kehittää itsensä johtamistaitojaan.
- osaa havainnollistaa ja tarkastella yrittäjyyttä kansainvälisestä, kestävästä, taloudellisesta, sosiaalisesta ja kultturellisesta näkökulmasta.
- osaa selittää erilaisia arvoketjuja ja –verkkoja luonnonvara- ja ruoka-alalla.
- osaa kuvata yrittäjyyden merkityksen kansantaloudelle, erityisesti luonnonvara -ja ruoka-alalla.
- osaa tunnistaa erilaisia yrittäjyyden ilmenemistapoja, erityisesti luonnonvara-ja ruoka-alan yrittäjyysmahdollisuuksia.
- osaa kuvata kannattavan liiketoiminnan edellytykset.
- osaa selittää yrityksen perustamiseen liittyvät vaiheet.
- tuntee SeAMKin tarjoamat palvelut yrityksen perustamiseen ja kehittämiseen.

Sisältö

- Yrittäjyyskompetenssi, itsensä johtaminen: itsetuntemus ja minäpystyvyys, motivaatio, ihmisen ajattelujärjestelmät
- Yrittäjyyden merkitys yhteiskunnassa, yrittäjyys osana elämää
- Yritystoiminta ja sen mahdollisuudet luonnonvara- ja ruoka-alalla
- Arvon luominen, arvoketjujen ja arvoverkkojen tunnistaminen eri ympäristöissä, arvon tuottaminen eri rakenteissa, kuten yrityksissä ja yhdistyksissä
- Yrittäjyyden ja liiketoiminnan peruskäsitteet ja ansaintalogiikkaa, talouden lukutaito, riskien hallinta
- Liiketoiminnan perustamisen vaiheet
- Liiketoimintasuunnitelma liikeidean jäsentämisen työkaluna
- Yrittäjyystaitojen syventäminen SeAMKissa (SeAMK Yritystalli, SeAMKPro, SeiES jne.)

Oppimateriaalit

Moodlesta löytyvä materiaali
Oheismateriaali & lisälukemista:
- Taivas ja helvetti 2.0
- Urheilijan taivas ja helvetti, paras versio itsestäsi
- Taivas ja helvetti - Riko rajasi
- Aki Hintsa: Voittamisen anatomia
- Holopainen Tuulikki (2022) Yrityksen perustamisopas: käytännön perustamistoimet. E-kirja

Opetusmenetelmät

keskustelut, toiminnalliset tehtävät, ryhmätyöt, testit, verkkotentti, yritysvierailu

Harjoittelu- ja työelämäyhteistyö

luonnonvara-alan yritykset

Toteutuksen valinnaiset suoritustavat

opinnollistaminen oman yritystoiminnan kautta ( muu kuin maatalousyritys)
Aikaisemmat korkeakoulutasoiset vastaavat opinnot

Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus

81 tuntia

Sisällön jaksotus

Itsetuntemus ja minäpystyvyys
Työelämän murros
Megatrendit
Arvon tuottaminen
Yrittäjyys ja yhteiskunta
Liikeidea
Business Model Canvas

Arviointiasteikko

1-5

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)

.

Arviointikriteeri, hyväksytty/hylätty

Hyväksytty suoritus edellyttää aktiivista osallistumista ja kaikkien tehtävien hyväksyttyä suoritusta. Tehtävissä opiskelija osoittaa ymmärtävänsä kestävän, kansainvälisen, sosiaalisen, kulttuurisen ja taloudellisen arvon luonnin ja sekä pohtii niiden merkitystä yritystoiminnassa ja yhteiskunnassa. Opiskelija osoittaa tunnistavansa liiketoiminnan peruskäsitteet ja osaavansa kuvata kannattavan liiketoiminnan edellytykset. Opiskelija osoittaa osaavansa pohtia omaa suhdettaan yrittäjyyteen ja yrittäjyyskompetenssiin.

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Hyväksytty suoritus edellyttää aktiivista osallistumista ja kaikkien tehtävien hyväksyttyä suoritusta. Tehtävissä opiskelija osoittaa ymmärtävänsä sosiaalisen, kulttuurisen ja taloudellisen arvon luonnin ja sekä pohtii niiden merkitystä yritystoiminnassa ja yhteiskunnassa. Opiskelija osoittaa tunnistavansa liiketoiminnan peruskäsitteet ja osaavansa kuvata kannattavan liiketoiminnan edellytykset. Opiskelija osoittaa osaavansa pohtia omaa suhdettaan yrittäjyyteen ja yrittäjyyskompetenssiin.