Siirry suoraan sisältöön

Maaperä ja vesitalous 2.Laajuus (2 op)

Tunnus: 9A00DT50

Osaamistavoitteet

Opiskelija osaa tunnistaa ja kuvailla peltomaan koostumukseen, toimintaan ja kasvukuntoon liittyviä kemiallisia, fysikaalisia ja biologisia tekijöitä. Hän tunnistaa maalajit ja niiden ominaisuudet. Opiskelija osaa arvioida peltoviljelyn vaatiman kuivatus- ja kastelutarpeen sekä osaa esitellä eri kuivatus- ja kastelumenetelmät.

Sisältö

Maan kemiallisen, fysikaalisen ja biologisen kasvukunnon määrittäminen pellolla ja laboratoriossa. Maalajit ja niiden tunnistaminen. Vesitalouden perusteet, peltojen kuivatus- ja kastelutavat.

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)

Opiskelija tunnistaa peltomaan toimintaan ja kasvukuntoon liittyviä pellon ominaisuuksia ja tunnistaa yleisimmät maalajit ja tietää niiden perusominaisuuksia.
Opiskelija tuntee kuivatussuunnittelun ja kastelusuunnittelun perusteet.

Arviointikriteerit, hyvä (3)

Opiskelija osaa arvioida peltomaan toimintaan ja kasvukuntoon liittyviä pellon ominaisuuksia ja tunnistaa maalajit ja tietää niiden ominaisuudet.
Opiskelija tuntee kuivatuksen merkityksen erilaisilla alueilla ja hallitsee kuivatussuunnittelun ja kastelusuunnittelun perusteet.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

Opiskelija osaa arvioida ja kehittää peltomaan toimintaan ja kasvukuntoon liittyviä pellon ominaisuuksia ja tunnistaa maalajit ja arvioi niiden ominaisuuksia.
Opiskelija pystyy päättelemään alueen maaperällisten ja ilmastollisten tekijöiden vaikutuksen alueen kuivatus- ja kastelutarpeeseen sekä tuotantomahdollisuuksiin sekä osaa soveltaa oppimaansa käytäntöön.

Oppimateriaalit

Maan vesi- ja ravinnetalous Ojitus, kastelu ja ympäristö.
Saatavana: https://www.salaojayhdistys.fi/wp-content/uploads/2022/05/web_maanvesijaravinnetalous_B5_2016.pdf , luvut 5-9

Lisätiedot

Opintojaksoon kuuluu lähiopetusta laboratoriotöissä ja peltohavainnoissa.