Mekaniikka ja lämpöoppiLaajuus (5 op)
Tunnus: KC03FYSI11
Osaamistavoitteet
Opintojakson suoritettuaan opiskelija
- osaa mekaniikan ilmiöiden kuvaamisessa käytetyt suureet, käsitteet ja yksiköt
- osaa lämpö- ja sähköopin ilmiöiden kuvaamisessa käytetyt suureet, käsitteet ja yksiköt
- osaa kuvailla todellisen mekaanisen ilmiön pelkistettynä mallina suureyhtälöä käyttäen
- osaa kuvailla ja analysoida materiaalien ja kappaleiden lämpöopillisia ominaisuuksia pelkistettyjä tasapainomalleja käyttäen
- osaa tunnistaa ilman kosteuden merkityksen erilaisissa sovelluskohteissa ja luokitella ilman kosteuteen vaikuttavia tekijöitä
- osaa tulkita fysikaalista mallia likimääräisenä kuvauksena todellisesta ilmiöstä ja ymmärtää luonnontieteiden empiirisen luonteen
- osaa tulkita fysikaaliset mallit tekniikan välttämättöminä reunaehtoina
- osaa arvioida omaa luonnontieteellistä osaamistaan sekä soveltaa tietojaan ja taitojaan myöhemmissä tekniikan opinnoissaan
Sisältö
- Kinematiikka
- Newtonin lait
- Työ, teho, energia
- Lämpöopin perusteet
- Kosteus
- Tasavirtapiirit
Esitietovaatimukset
Edeltäviä opintoja ei tarvita
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)
Tyydyttävä (1?2): Opiskelija tuntee ja hallitsee tyydyttävässä määrin aihepiirin peruskäsitteet ja menetelmät sekä kykenee soveltamaan niitä tavanomaisten ongelmien ratkaisemisessa.
Arviointikriteerit, hyvä (3)
Hyvä (3?4): Opiskelija tuntee hyvin aihepiirin käsitteet ja menetelmät sekä kykenee soveltamaan niitä erityyppisten ongelmien ratkaisemisessa. Hän kykenee yhdistämään oppimaansa aiempiin kokemuksiinsa aihepiiristä.
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
Kiitettävä (5): Opiskelija tuntee kiitettävästi aihepiiriin liittyvät käsitteet ja menetelmät sekä kykenee soveltamaan niitä monipuolisesti erityyppisten kysymysten ja ongelmien ratkaisemisessa. Hän on osoittanut kykyä luoda aihepiirin puitteissa uusia merkityksiä sekä osoittaa innovatiivisuutta oppimaansa soveltaen.
Ilmoittautumisaika
11.11.2024 - 15.01.2025
Ajoitus
07.01.2025 - 27.04.2025
Laajuus
5 op
Yksikkö
VANHENNETTU SeAMK Bio- ja elintarviketekniikka sekä restonomi
Toimipiste
SeAMK Seinäjoki, Frami
Opetuskielet
- Suomi
Tutkinto-ohjelma
- Insinööri (AMK), Bio- ja elintarviketekniikka
Opettaja
- Pekka Sahimaa
Opiskelijaryhmät
-
BIELI24Insinööri (AMK), Bio- ja elintarviketekniikka, Päivätoteutus
Tavoitteet
Opintojakson suoritettuaan opiskelija
- osaa mekaniikan ilmiöiden kuvaamisessa käytetyt suureet, käsitteet ja yksiköt
- osaa lämpö- ja sähköopin ilmiöiden kuvaamisessa käytetyt suureet, käsitteet ja yksiköt
- osaa kuvailla todellisen mekaanisen ilmiön pelkistettynä mallina suureyhtälöä käyttäen
- osaa kuvailla ja analysoida materiaalien ja kappaleiden lämpöopillisia ominaisuuksia pelkistettyjä tasapainomalleja käyttäen
- osaa tunnistaa ilman kosteuden merkityksen erilaisissa sovelluskohteissa ja luokitella ilman kosteuteen vaikuttavia tekijöitä
- osaa tulkita fysikaalista mallia likimääräisenä kuvauksena todellisesta ilmiöstä ja ymmärtää luonnontieteiden empiirisen luonteen
- osaa tulkita fysikaaliset mallit tekniikan välttämättöminä reunaehtoina
- osaa arvioida omaa luonnontieteellistä osaamistaan sekä soveltaa tietojaan ja taitojaan myöhemmissä tekniikan opinnoissaan
Sisältö
- Kinematiikka
- Newtonin lait
- Työ, teho, energia
- Lämpöopin perusteet
- Kosteus
- Tasavirtapiirit
Arviointiasteikko
1-5
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)
Tyydyttävä (1?2): Opiskelija tuntee ja hallitsee tyydyttävässä määrin aihepiirin peruskäsitteet ja menetelmät sekä kykenee soveltamaan niitä tavanomaisten ongelmien ratkaisemisessa.
Arviointikriteerit, hyvä (3)
Hyvä (3?4): Opiskelija tuntee hyvin aihepiirin käsitteet ja menetelmät sekä kykenee soveltamaan niitä erityyppisten ongelmien ratkaisemisessa. Hän kykenee yhdistämään oppimaansa aiempiin kokemuksiinsa aihepiiristä.
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
Kiitettävä (5): Opiskelija tuntee kiitettävästi aihepiiriin liittyvät käsitteet ja menetelmät sekä kykenee soveltamaan niitä monipuolisesti erityyppisten kysymysten ja ongelmien ratkaisemisessa. Hän on osoittanut kykyä luoda aihepiirin puitteissa uusia merkityksiä sekä osoittaa innovatiivisuutta oppimaansa soveltaen.
Esitietovaatimukset
Edeltäviä opintoja ei tarvita
Ilmoittautumisaika
22.04.2024 - 04.09.2024
Ajoitus
26.08.2024 - 13.10.2024
Laajuus
5 op
Yksikkö
VANHENNETTU SeAMK Bio- ja elintarviketekniikka sekä restonomi
Toimipiste
SeAMK Seinäjoki, Frami
Opetuskielet
- Suomi
Tutkinto-ohjelma
- Insinööri (AMK), Bio- ja elintarviketekniikka
Opettaja
- Pekka Sahimaa
Opiskelijaryhmät
-
MBIELI24Insinööri (AMK), Bio- ja elintarviketekniikka, Monimuotototeutus
Tavoitteet
Opintojakson suoritettuaan opiskelija
- osaa mekaniikan ilmiöiden kuvaamisessa käytetyt suureet, käsitteet ja yksiköt
- osaa lämpö- ja sähköopin ilmiöiden kuvaamisessa käytetyt suureet, käsitteet ja yksiköt
- osaa kuvailla todellisen mekaanisen ilmiön pelkistettynä mallina suureyhtälöä käyttäen
- osaa kuvailla ja analysoida materiaalien ja kappaleiden lämpöopillisia ominaisuuksia pelkistettyjä tasapainomalleja käyttäen
- osaa tunnistaa ilman kosteuden merkityksen erilaisissa sovelluskohteissa ja luokitella ilman kosteuteen vaikuttavia tekijöitä
- osaa tulkita fysikaalista mallia likimääräisenä kuvauksena todellisesta ilmiöstä ja ymmärtää luonnontieteiden empiirisen luonteen
- osaa tulkita fysikaaliset mallit tekniikan välttämättöminä reunaehtoina
- osaa arvioida omaa luonnontieteellistä osaamistaan sekä soveltaa tietojaan ja taitojaan myöhemmissä tekniikan opinnoissaan
Sisältö
- Kinematiikka
- Newtonin lait
- Työ, teho, energia
- Lämpöopin perusteet
- Kosteus
- Tasavirtapiirit
Oppimateriaalit
Moodle-materiaali
Luentomuistiinpanot
Opetusmenetelmät
Luennot, harjoitukset.
Harjoittelu- ja työelämäyhteistyö
Ei
Tenttien ajankohdat ja uusintamahdollisuudet
Ilmoitetaan erikseen.
Kansainvälisyys
Ei
Toteutuksen valinnaiset suoritustavat
Ei
Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus
Työmäärä yhteensä 135 h, lähiopetusta 16 h
Arviointiasteikko
1-5
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)
Tyydyttävä (1?2): Opiskelija tuntee ja hallitsee tyydyttävässä määrin aihepiirin peruskäsitteet ja menetelmät sekä kykenee soveltamaan niitä tavanomaisten ongelmien ratkaisemisessa.
Arviointikriteerit, hyvä (3)
Hyvä (3?4): Opiskelija tuntee hyvin aihepiirin käsitteet ja menetelmät sekä kykenee soveltamaan niitä erityyppisten ongelmien ratkaisemisessa. Hän kykenee yhdistämään oppimaansa aiempiin kokemuksiinsa aihepiiristä.
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
Kiitettävä (5): Opiskelija tuntee kiitettävästi aihepiiriin liittyvät käsitteet ja menetelmät sekä kykenee soveltamaan niitä monipuolisesti erityyppisten kysymysten ja ongelmien ratkaisemisessa. Hän on osoittanut kykyä luoda aihepiirin puitteissa uusia merkityksiä sekä osoittaa innovatiivisuutta oppimaansa soveltaen.
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Tentit, hyväksytyt harjoitustyöt
Esitietovaatimukset
Edeltäviä opintoja ei tarvita
Ilmoittautumisaika
13.11.2023 - 17.01.2024
Ajoitus
08.01.2024 - 28.04.2024
Laajuus
5 op
Yksikkö
VANHENNETTU SeAMK Bio- ja elintarviketekniikka sekä restonomi
Toimipiste
SeAMK Seinäjoki, Frami
Opetuskielet
- Suomi
Tutkinto-ohjelma
- Insinööri (AMK), Bio- ja elintarviketekniikka
Opettaja
- Pekka Sahimaa
- Heikki Kokkonen
Opiskelijaryhmät
-
BIELI23Insinööri (AMK), Bio- ja elintarviketekniikka, Päivätoteutus
Tavoitteet
Opintojakson suoritettuaan opiskelija
- osaa mekaniikan ilmiöiden kuvaamisessa käytetyt suureet, käsitteet ja yksiköt
- osaa lämpö- ja sähköopin ilmiöiden kuvaamisessa käytetyt suureet, käsitteet ja yksiköt
- osaa kuvailla todellisen mekaanisen ilmiön pelkistettynä mallina suureyhtälöä käyttäen
- osaa kuvailla ja analysoida materiaalien ja kappaleiden lämpöopillisia ominaisuuksia pelkistettyjä tasapainomalleja käyttäen
- osaa tunnistaa ilman kosteuden merkityksen erilaisissa sovelluskohteissa ja luokitella ilman kosteuteen vaikuttavia tekijöitä
- osaa tulkita fysikaalista mallia likimääräisenä kuvauksena todellisesta ilmiöstä ja ymmärtää luonnontieteiden empiirisen luonteen
- osaa tulkita fysikaaliset mallit tekniikan välttämättöminä reunaehtoina
- osaa arvioida omaa luonnontieteellistä osaamistaan sekä soveltaa tietojaan ja taitojaan myöhemmissä tekniikan opinnoissaan
Sisältö
- Kinematiikka
- Newtonin lait
- Työ, teho, energia
- Lämpöopin perusteet
- Kosteus
- Tasavirtapiirit
Oppimateriaalit
Moodle-materiaali
Luentomuistiinpanot
Opetusmenetelmät
Luennot, harjoitukset.
Harjoittelu- ja työelämäyhteistyö
Ei
Tenttien ajankohdat ja uusintamahdollisuudet
Ilmoitetaan erikseen.
Kansainvälisyys
Ei
Toteutuksen valinnaiset suoritustavat
Ei
Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus
Työmäärä yhteensä 135 h, lähiopetusta 60 h
Arviointiasteikko
1-5
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)
Tyydyttävä (1?2): Opiskelija tuntee ja hallitsee tyydyttävässä määrin aihepiirin peruskäsitteet ja menetelmät sekä kykenee soveltamaan niitä tavanomaisten ongelmien ratkaisemisessa.
Arviointikriteerit, hyvä (3)
Hyvä (3?4): Opiskelija tuntee hyvin aihepiirin käsitteet ja menetelmät sekä kykenee soveltamaan niitä erityyppisten ongelmien ratkaisemisessa. Hän kykenee yhdistämään oppimaansa aiempiin kokemuksiinsa aihepiiristä.
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
Kiitettävä (5): Opiskelija tuntee kiitettävästi aihepiiriin liittyvät käsitteet ja menetelmät sekä kykenee soveltamaan niitä monipuolisesti erityyppisten kysymysten ja ongelmien ratkaisemisessa. Hän on osoittanut kykyä luoda aihepiirin puitteissa uusia merkityksiä sekä osoittaa innovatiivisuutta oppimaansa soveltaen.
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Tentit, hyväksytyt harjoitustyöt
Esitietovaatimukset
Edeltäviä opintoja ei tarvita
Ilmoittautumisaika
14.11.2022 - 15.01.2023
Ajoitus
09.01.2023 - 30.04.2023
Laajuus
5 op
Yksikkö
VANHENNETTU SeAMK Bio- ja elintarviketekniikka sekä restonomi
Toimipiste
SeAMK Seinäjoki, Frami
Opetuskielet
- Suomi
Tutkinto-ohjelma
- Insinööri (AMK), Bio- ja elintarviketekniikka
Opettaja
- Pekka Sahimaa
Opiskelijaryhmät
-
BIELI22Insinööri (AMK), Bio- ja elintarviketekniikka
Tavoitteet
Opintojakson suoritettuaan opiskelija
- osaa mekaniikan ilmiöiden kuvaamisessa käytetyt suureet, käsitteet ja yksiköt
- osaa lämpö- ja sähköopin ilmiöiden kuvaamisessa käytetyt suureet, käsitteet ja yksiköt
- osaa kuvailla todellisen mekaanisen ilmiön pelkistettynä mallina suureyhtälöä käyttäen
- osaa kuvailla ja analysoida materiaalien ja kappaleiden lämpöopillisia ominaisuuksia pelkistettyjä tasapainomalleja käyttäen
- osaa tunnistaa ilman kosteuden merkityksen erilaisissa sovelluskohteissa ja luokitella ilman kosteuteen vaikuttavia tekijöitä
- osaa tulkita fysikaalista mallia likimääräisenä kuvauksena todellisesta ilmiöstä ja ymmärtää luonnontieteiden empiirisen luonteen
- osaa tulkita fysikaaliset mallit tekniikan välttämättöminä reunaehtoina
- osaa arvioida omaa luonnontieteellistä osaamistaan sekä soveltaa tietojaan ja taitojaan myöhemmissä tekniikan opinnoissaan
Sisältö
- Kinematiikka
- Newtonin lait
- Työ, teho, energia
- Lämpöopin perusteet
- Kosteus
- Tasavirtapiirit
Oppimateriaalit
Moodle-materiaali
Luentomuistiinpanot
Opetusmenetelmät
Luennot, harjoitukset.
Harjoittelu- ja työelämäyhteistyö
Ei
Tenttien ajankohdat ja uusintamahdollisuudet
Ilmoitetaan erikseen.
Kansainvälisyys
Ei
Toteutuksen valinnaiset suoritustavat
Ei
Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus
Työmäärä yhteensä 135 h, lähiopetusta 60 h
Arviointiasteikko
1-5
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)
Tyydyttävä (1?2): Opiskelija tuntee ja hallitsee tyydyttävässä määrin aihepiirin peruskäsitteet ja menetelmät sekä kykenee soveltamaan niitä tavanomaisten ongelmien ratkaisemisessa.
Arviointikriteerit, hyvä (3)
Hyvä (3?4): Opiskelija tuntee hyvin aihepiirin käsitteet ja menetelmät sekä kykenee soveltamaan niitä erityyppisten ongelmien ratkaisemisessa. Hän kykenee yhdistämään oppimaansa aiempiin kokemuksiinsa aihepiiristä.
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
Kiitettävä (5): Opiskelija tuntee kiitettävästi aihepiiriin liittyvät käsitteet ja menetelmät sekä kykenee soveltamaan niitä monipuolisesti erityyppisten kysymysten ja ongelmien ratkaisemisessa. Hän on osoittanut kykyä luoda aihepiirin puitteissa uusia merkityksiä sekä osoittaa innovatiivisuutta oppimaansa soveltaen.
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Tentit, hyväksytyt harjoitustyöt
Esitietovaatimukset
Edeltäviä opintoja ei tarvita
Ilmoittautumisaika
16.04.2022 - 07.09.2022
Ajoitus
12.09.2022 - 11.12.2022
Laajuus
5 op
Yksikkö
VANHENNETTU SeAMK Bio- ja elintarviketekniikka sekä restonomi
Toimipiste
SeAMK Seinäjoki, Frami
Opetuskielet
- Suomi
Tutkinto-ohjelma
- Insinööri (AMK), Bio- ja elintarviketekniikka
Opettaja
- Pekka Sahimaa
Opiskelijaryhmät
-
MBIELI22Insinööri (AMK), Bio- ja elintarviketekniikka, monimuotototeutus
Tavoitteet
Opintojakson suoritettuaan opiskelija
- osaa mekaniikan ilmiöiden kuvaamisessa käytetyt suureet, käsitteet ja yksiköt
- osaa lämpö- ja sähköopin ilmiöiden kuvaamisessa käytetyt suureet, käsitteet ja yksiköt
- osaa kuvailla todellisen mekaanisen ilmiön pelkistettynä mallina suureyhtälöä käyttäen
- osaa kuvailla ja analysoida materiaalien ja kappaleiden lämpöopillisia ominaisuuksia pelkistettyjä tasapainomalleja käyttäen
- osaa tunnistaa ilman kosteuden merkityksen erilaisissa sovelluskohteissa ja luokitella ilman kosteuteen vaikuttavia tekijöitä
- osaa tulkita fysikaalista mallia likimääräisenä kuvauksena todellisesta ilmiöstä ja ymmärtää luonnontieteiden empiirisen luonteen
- osaa tulkita fysikaaliset mallit tekniikan välttämättöminä reunaehtoina
- osaa arvioida omaa luonnontieteellistä osaamistaan sekä soveltaa tietojaan ja taitojaan myöhemmissä tekniikan opinnoissaan
Sisältö
- Kinematiikka
- Newtonin lait
- Työ, teho, energia
- Lämpöopin perusteet
- Kosteus
- Tasavirtapiirit
Oppimateriaalit
Moodle-materiaali
Luentomuistiinpanot
Opetusmenetelmät
Luennot, harjoitukset.
Harjoittelu- ja työelämäyhteistyö
Ei
Tenttien ajankohdat ja uusintamahdollisuudet
Ilmoitetaan erikseen.
Kansainvälisyys
Ei
Toteutuksen valinnaiset suoritustavat
Ei
Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus
Työmäärä yhteensä 135 h, lähiopetusta 20 h
Arviointiasteikko
1-5
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)
Tyydyttävä (1?2): Opiskelija tuntee ja hallitsee tyydyttävässä määrin aihepiirin peruskäsitteet ja menetelmät sekä kykenee soveltamaan niitä tavanomaisten ongelmien ratkaisemisessa.
Arviointikriteerit, hyvä (3)
Hyvä (3?4): Opiskelija tuntee hyvin aihepiirin käsitteet ja menetelmät sekä kykenee soveltamaan niitä erityyppisten ongelmien ratkaisemisessa. Hän kykenee yhdistämään oppimaansa aiempiin kokemuksiinsa aihepiiristä.
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
Kiitettävä (5): Opiskelija tuntee kiitettävästi aihepiiriin liittyvät käsitteet ja menetelmät sekä kykenee soveltamaan niitä monipuolisesti erityyppisten kysymysten ja ongelmien ratkaisemisessa. Hän on osoittanut kykyä luoda aihepiirin puitteissa uusia merkityksiä sekä osoittaa innovatiivisuutta oppimaansa soveltaen.
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Tentit, hyväksytyt harjoitustyöt
Esitietovaatimukset
Edeltäviä opintoja ei tarvita
Ilmoittautumisaika
19.04.2021 - 09.01.2022
Ajoitus
10.01.2022 - 15.05.2022
Laajuus
5 op
Yksikkö
SeAMK Ruoka
Toimipiste
SeAMK Seinäjoki, Frami
Opetuskielet
- Suomi
Tutkinto-ohjelma
- Insinööri (AMK), Bio- ja elintarviketekniikka
Opettaja
- Ilmari Äijö
Vastuuhenkilö
Jukka Kauppila
Opiskelijaryhmät
-
BIELI21Insinööri (AMK), Bio- ja elintarviketekniikka
-
BIELI21BInsinööri (AMK), Bio- ja elintarviketekniikka
-
BIELI21AInsinööri (AMK), Bio- ja elintarviketekniikka
Tavoitteet
Opintojakson suoritettuaan opiskelija
- osaa mekaniikan ilmiöiden kuvaamisessa käytetyt suureet, käsitteet ja yksiköt
- osaa lämpö- ja sähköopin ilmiöiden kuvaamisessa käytetyt suureet, käsitteet ja yksiköt
- osaa kuvailla todellisen mekaanisen ilmiön pelkistettynä mallina suureyhtälöä käyttäen
- osaa kuvailla ja analysoida materiaalien ja kappaleiden lämpöopillisia ominaisuuksia pelkistettyjä tasapainomalleja käyttäen
- osaa tunnistaa ilman kosteuden merkityksen erilaisissa sovelluskohteissa ja luokitella ilman kosteuteen vaikuttavia tekijöitä
- osaa tulkita fysikaalista mallia likimääräisenä kuvauksena todellisesta ilmiöstä ja ymmärtää luonnontieteiden empiirisen luonteen
- osaa tulkita fysikaaliset mallit tekniikan välttämättöminä reunaehtoina
- osaa arvioida omaa luonnontieteellistä osaamistaan sekä soveltaa tietojaan ja taitojaan myöhemmissä tekniikan opinnoissaan
Sisältö
- Kinematiikka
- Newtonin lait
- Työ, teho, energia
- Lämpöopin perusteet
- Kosteus
- Tasavirtapiirit
Arviointiasteikko
1-5
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)
Tyydyttävä (1?2): Opiskelija tuntee ja hallitsee tyydyttävässä määrin aihepiirin peruskäsitteet ja menetelmät sekä kykenee soveltamaan niitä tavanomaisten ongelmien ratkaisemisessa.
Arviointikriteerit, hyvä (3)
Hyvä (3?4): Opiskelija tuntee hyvin aihepiirin käsitteet ja menetelmät sekä kykenee soveltamaan niitä erityyppisten ongelmien ratkaisemisessa. Hän kykenee yhdistämään oppimaansa aiempiin kokemuksiinsa aihepiiristä.
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
Kiitettävä (5): Opiskelija tuntee kiitettävästi aihepiiriin liittyvät käsitteet ja menetelmät sekä kykenee soveltamaan niitä monipuolisesti erityyppisten kysymysten ja ongelmien ratkaisemisessa. Hän on osoittanut kykyä luoda aihepiirin puitteissa uusia merkityksiä sekä osoittaa innovatiivisuutta oppimaansa soveltaen.
Esitietovaatimukset
Edeltäviä opintoja ei tarvita