Siirry suoraan sisältöön

Kotieläinten tuotantoympäristö ja hyvinvointiLaajuus (5 op)

Opintojakson tunnus: 9A00CY09

Opintojakson perustiedot


Laajuus
5 op
Opetuskieli
suomi
Vastuuhenkilö
Teija Rönkä

Osaamistavoitteet

Opiskelija osaa määritellä, mitä on eläinten hyvinvointi ja suorittaa hyvinvoinnin arviointia käytännössä. Hän osaa esittää tavallisimmat käytetyt tuotantorakennusratkaisut sekä olosuhteiden hallintaan käytetyn tekniikan. Opiskelija osaa selittää tavallisimpien tuotantoeläinten hoitoon liittyvät keskeiset työtehtävät ja kirjalliset muistiinpanot. Opiskelija osaa löytää tietoa keskeisestä eläintenpitoa ja hoitoa koskevasta lainsäädännöstä Opiskelija osaa selittää tuotantoympäristön, hoitotöiden suorituksen, kirjallisen dokumentoinnin ja lainsäädännön yhteyksiä tuotantoon ja kotieläintuotannon kestävyyteen.

Sisältö

Tuotantorakennukset, eläimen ja tuotantoympäristön vuorovaikutus, olosuhdehallinta ja siinä käytetyn teknologian perusteet, tuotantoeläinten hyvinvoinnin arviointi, keskeiset tuotantoeläinten hoitotyöt, em. sisältöihin liittyvät keskeiset anatomiset rakenteet ja fysiologiset toiminnot, eläinten pitoon liittyvä keskeinen lainsäädäntö, lakisääteiset kirjanpitovelvoitteet ja muu keskeiset tavat kerätä tietoa tuotannosta, kotieläintuotantoon liittyvät tietorekisterit ja seurantajärjestelmät.

Esitietovaatimukset

Aiempia opintoja ei vaadita.

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)

Opiskelija osaa selittää eri tuotannonvaiheiden tärkeimmät työtehtävät ja niihin liittyvät kirjalliset muistiinpanot. Hän osaa esittää eläimen hyvinvointiin liittyviä tekijöitä. Hän tunnistaa tavallisimmat tuotantorakennustyypit ja tuotantoteknologiset ratkaisut. Opiskelija osaa löytää tietoa keskeisestä eläintenpitoa ja hoitoa koskevasta lainsäädännöstä.

Arviointikriteerit, hyvä (3)

Opiskelija osaa selittää tavallisimpien tuotantoeläinten hoitotöiden ja dokumentoinnin suoritustavan merkitystä. Hän osaa esitellä erilaisia tuotantoteknisiä ratkaisuja ja selittää niiden eroja sekä niiden yhteyksiä hoitotöiden suoritukseen, eläinten hyvinvointiin ja tuotantoon. Hän osaa suorittaa hyvinvoinnin arviointia käytännössä. Hän osaa tulkita keskeisten eläinten pitoon vaikuttavien säädösten sisältöä käytännön eläinten pitokäytänteisiin ja olosuhteisiin.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

Opiskelija osaa vertailla ja arvioida erilaisia tuotantoteknisiä ratkaisuja ja eläinten hoitotöiden suoritustapoja monipuolisesti. Hän osaa selittää tuotanto-olosuhteiden, hoitotöiden suorittamisen ja toiminnan dokumentoinnin laaja-alaista merkitystä.

Oppimateriaalit

Laki eläinten hyvinvoinnista ja sitä täydentävät valtioneuvoston asetukset
Muu eläinten hyvinvointia ohjaava lainsäädäntö
Autio, T., Järvenpää, M., Savela, P., & Harmoinen, T. (2014). Teknologian hyödyntäminen maatilalla. ProAgria Keskusten Liitto. (soveltuvin osin)
ProAgria Maaseutukeskusten liitto, Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskus, Valros, A., Teräväinen, H., & Helin, J. (2005). Hyvinvoiva tuotantoeläin. ProAgria maaseutukeskusten liitto; [Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskus] (soveltuvin osin)
Castrén, H. (1997). Kotieläinten käyttäytyminen ja hyvinvointi. Helsingin yliopisto, maaseudun tutkimus- ja koulutuskeskus. (soveltuvin osin)

Siirry alkuun