LihateknologiaLaajuus (3 op)
Tunnus: 8B00DK53
Osaamistavoitteet
Opiskelija osaa määritellä yleisimmät liha-alan raaka-aineet, lihan laatuun ja käyttöominaisuuksiin vaikuttavat tekijät sekä osaa selittää tavallisimmat valmistusprosessit
Sisältö
• Liha-alan toiminta
• Teuraseläinlajit
• Teurastus
• Ruhon rakenne ja koostumus
• Teurastuksen jälkeiset muutokset lihassa
• Lihatuotteiden valmistus.
Esitietovaatimukset
Elintarvikemikrobiologia ja prosessihygienia
Elintarviketeknologian perusteet
Elintarvikekemia
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)
Opiskelija on esittänyt hyväksytysti annetut tehtävät/osiot. Opiskelija tuntee ja hallitsee tyydyttävässä määrin aiheeseen liittyvät ilmiöt, peruskäsitteet ja menetelmät.
Arviointikriteerit, hyvä (3)
Opiskelija on esittänyt hyväksytysti annetut tehtävät/osiot ja osallistunut aktiivisesti opintojaksoon. Opiskelija tuntee aiheeseen liittyvät ilmiöt, peruskäsitteet ja menetelmät sekä kykenee soveltamaan niitä tavanomaisten kysymysten ratkaisemisessa. Opiskelija kykenee yhdistämään oppimansa aiempiin kokemuksiinsa aihepiiristä.
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
Opiskelija on esittänyt hyväksytysti annetut harjoitustyöt ja osallistunut aktiivisesti opintojaksoon. Opiskelija tuntee elintarviketeknologiaan liittyvät peruskäsitteet ja menetelmät sekä osaa soveltaa niitä tavanomaisten kysymysten ratkaisemisessa. Opiskelija on osoittanut kykyä luoda aihepiirin puitteissa uusia merkityksiä ja ajatuksia aiemmin oppimaansa.
Ilmoittautumisaika
11.09.2024 - 05.01.2025
Ajoitus
07.01.2025 - 23.02.2025
Laajuus
3 op
Yksikkö
VANHENNETTU SeAMK Bio- ja elintarviketekniikka sekä restonomi
Toimipiste
SeAMK Seinäjoki, Frami
Opetuskielet
- Suomi
Tutkinto-ohjelma
- Insinööri (AMK), Bio- ja elintarviketekniikka
Opettaja
- Matti-Pekka Pasto
Opiskelijaryhmät
-
BIELI23Insinööri (AMK), Bio- ja elintarviketekniikka, Päivätoteutus
Tavoitteet
Opiskelija osaa määritellä yleisimmät liha-alan raaka-aineet, lihan laatuun ja käyttöominaisuuksiin vaikuttavat tekijät sekä osaa selittää tavallisimmat valmistusprosessit
Sisältö
• Liha-alan toiminta
• Teuraseläinlajit
• Teurastus
• Ruhon rakenne ja koostumus
• Teurastuksen jälkeiset muutokset lihassa
• Lihatuotteiden valmistus.
Oppimateriaalit
Puolanne: Lihateknologia 1, Helsingin yliopisto
Aho, J., Koponen, M., Pasto, M. & Stalder, S. 2020. Monipuolinen elintarvikeala: Elintarvikkeiden valmistus ja tuotanto. Helsinki: Opetushallitus.
Opettajan materiaali
Opetusmenetelmät
Luennot, tehtävät
Toteutuksen valinnaiset suoritustavat
Raportoitu työelämäosaaminen ja erillistehtävä.
Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus
Työmäärä yhteensä: 81 h
- mistä työjärjestyksessä olevaa opiskelua: 30 h
- mistä itsenäistä opiskelua: 51 h
Arviointiasteikko
1-5
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)
Opiskelija on esittänyt hyväksytysti annetut tehtävät/osiot. Opiskelija tuntee ja hallitsee tyydyttävässä määrin aiheeseen liittyvät ilmiöt, peruskäsitteet ja menetelmät.
Arviointikriteerit, hyvä (3)
Opiskelija on esittänyt hyväksytysti annetut tehtävät/osiot ja osallistunut aktiivisesti opintojaksoon. Opiskelija tuntee aiheeseen liittyvät ilmiöt, peruskäsitteet ja menetelmät sekä kykenee soveltamaan niitä tavanomaisten kysymysten ratkaisemisessa. Opiskelija kykenee yhdistämään oppimansa aiempiin kokemuksiinsa aihepiiristä.
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
Opiskelija on esittänyt hyväksytysti annetut harjoitustyöt ja osallistunut aktiivisesti opintojaksoon. Opiskelija tuntee elintarviketeknologiaan liittyvät peruskäsitteet ja menetelmät sekä osaa soveltaa niitä tavanomaisten kysymysten ratkaisemisessa. Opiskelija on osoittanut kykyä luoda aihepiirin puitteissa uusia merkityksiä ja ajatuksia aiemmin oppimaansa.
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Hyväksytysti suoritetut tentti ja harjoitustyöt
Esitietovaatimukset
Elintarvikemikrobiologia ja prosessihygienia
Elintarviketeknologian perusteet
Elintarvikekemia
Ilmoittautumisaika
11.09.2024 - 15.01.2025
Ajoitus
01.01.2025 - 30.05.2025
Laajuus
3 op
Yksikkö
VANHENNETTU SeAMK Bio- ja elintarviketekniikka sekä restonomi
Toimipiste
SeAMK Seinäjoki, Frami
Opetuskielet
- Suomi
Tutkinto-ohjelma
- Insinööri (AMK), Bio- ja elintarviketekniikka
Opettaja
- Matti-Pekka Pasto
Opiskelijaryhmät
-
MBIELI24Insinööri (AMK), Bio- ja elintarviketekniikka, Monimuotototeutus
Tavoitteet
Opiskelija osaa määritellä yleisimmät liha-alan raaka-aineet, lihan laatuun ja käyttöominaisuuksiin vaikuttavat tekijät sekä osaa selittää tavallisimmat valmistusprosessit
Sisältö
• Liha-alan toiminta
• Teuraseläinlajit
• Teurastus
• Ruhon rakenne ja koostumus
• Teurastuksen jälkeiset muutokset lihassa
• Lihatuotteiden valmistus.
Oppimateriaalit
Puolanne: Lihateknologia 1, Helsingin yliopisto
Aho, J., Koponen, M., Pasto, M. & Stalder, S. 2020. Monipuolinen elintarvikeala: Elintarvikkeiden valmistus ja tuotanto. Helsinki: Opetushallitus.
Opettajan materiaali
Opetusmenetelmät
Luennot, tehtävät
Toteutuksen valinnaiset suoritustavat
Raportoitu työelämäosaaminen ja erillistehtävä.
Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus
Työmäärä yhteensä: 81 h
- mistä työjärjestyksessä olevaa opiskelua: 18 h
- mistä itsenäistä opiskelua: 63 h
Arviointiasteikko
1-5
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)
Opiskelija on esittänyt hyväksytysti annetut tehtävät/osiot. Opiskelija tuntee ja hallitsee tyydyttävässä määrin aiheeseen liittyvät ilmiöt, peruskäsitteet ja menetelmät.
Arviointikriteerit, hyvä (3)
Opiskelija on esittänyt hyväksytysti annetut tehtävät/osiot ja osallistunut aktiivisesti opintojaksoon. Opiskelija tuntee aiheeseen liittyvät ilmiöt, peruskäsitteet ja menetelmät sekä kykenee soveltamaan niitä tavanomaisten kysymysten ratkaisemisessa. Opiskelija kykenee yhdistämään oppimansa aiempiin kokemuksiinsa aihepiiristä.
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
Opiskelija on esittänyt hyväksytysti annetut harjoitustyöt ja osallistunut aktiivisesti opintojaksoon. Opiskelija tuntee elintarviketeknologiaan liittyvät peruskäsitteet ja menetelmät sekä osaa soveltaa niitä tavanomaisten kysymysten ratkaisemisessa. Opiskelija on osoittanut kykyä luoda aihepiirin puitteissa uusia merkityksiä ja ajatuksia aiemmin oppimaansa.
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Hyväksytysti suoritetut tentti ja harjoitustyöt
Esitietovaatimukset
Elintarvikemikrobiologia ja prosessihygienia
Elintarviketeknologian perusteet
Elintarvikekemia
Ilmoittautumisaika
11.09.2023 - 14.09.2023
Ajoitus
01.08.2023 - 31.07.2024
Laajuus
3 op
Yksikkö
VANHENNETTU SeAMK Bio- ja elintarviketekniikka sekä restonomi
Toimipiste
SeAMK Seinäjoki, Frami
Opetuskielet
- Suomi
Tutkinto-ohjelma
- Insinööri (AMK), Bio- ja elintarviketekniikka
Opettaja
- Matti-Pekka Pasto
Opiskelijaryhmät
-
ELIKE23Elintarvikekehittäjä
Tavoitteet
Opiskelija osaa määritellä yleisimmät liha-alan raaka-aineet, lihan laatuun ja käyttöominaisuuksiin vaikuttavat tekijät sekä osaa selittää tavallisimmat valmistusprosessit
Sisältö
• Liha-alan toiminta
• Teuraseläinlajit
• Teurastus
• Ruhon rakenne ja koostumus
• Teurastuksen jälkeiset muutokset lihassa
• Lihatuotteiden valmistus.
Oppimateriaalit
Puolanne: Lihateknologia 1, Helsingin yliopisto
Aho, J., Koponen, M., Pasto, M. & Stalder, S. 2020. Monipuolinen elintarvikeala: Elintarvikkeiden valmistus ja tuotanto. Helsinki: Opetushallitus.
Opettajan materiaali
Opetusmenetelmät
Luennot, tehtävät
Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus
Työmäärä yhteensä: 81 h
- mistä työjärjestyksessä olevaa opiskelua: 30 h
- mistä itsenäistä opiskelua: 51 h
Arviointiasteikko
1-5
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)
Opiskelija on esittänyt hyväksytysti annetut tehtävät/osiot. Opiskelija tuntee ja hallitsee tyydyttävässä määrin aiheeseen liittyvät ilmiöt, peruskäsitteet ja menetelmät.
Arviointikriteerit, hyvä (3)
Opiskelija on esittänyt hyväksytysti annetut tehtävät/osiot ja osallistunut aktiivisesti opintojaksoon. Opiskelija tuntee aiheeseen liittyvät ilmiöt, peruskäsitteet ja menetelmät sekä kykenee soveltamaan niitä tavanomaisten kysymysten ratkaisemisessa. Opiskelija kykenee yhdistämään oppimansa aiempiin kokemuksiinsa aihepiiristä.
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
Opiskelija on esittänyt hyväksytysti annetut harjoitustyöt ja osallistunut aktiivisesti opintojaksoon. Opiskelija tuntee elintarviketeknologiaan liittyvät peruskäsitteet ja menetelmät sekä osaa soveltaa niitä tavanomaisten kysymysten ratkaisemisessa. Opiskelija on osoittanut kykyä luoda aihepiirin puitteissa uusia merkityksiä ja ajatuksia aiemmin oppimaansa.
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Hyväksytysti suoritetut tentti ja harjoitustyöt
Esitietovaatimukset
Elintarvikemikrobiologia ja prosessihygienia
Elintarviketeknologian perusteet
Elintarvikekemia