Siirry suoraan sisältöön

Elintarviketuntemus ruokapalveluissa 1 (3op)

Opintojakson tunnus: KI15BRPT026

Opintojakson perustiedot


Laajuus
3 op

Osaamistavoitteet

Opiskelija tuntee elintarvikeryhmät ja niiden ominaisuudet. Hän osaa arvioida ruokaa ravintoaineiden lähteenä ja hänellä on valmiuksia laskea ravinnon saantia erilaisista aterioista. Osaa tulkita ja selittää ruoanvalmistukseen liittyviä kemiallisia ja fysikaalisia ilmiöitä.

Sisältö

- elintarvikeryhmät ja niiden ominaisuudet
- elintarvikeryhmät ravintoaineiden lähteenä
- suomalaisten ruoankäyttö ja ravintoaineiden saanti
- kemialliset ja fysikaaliset ilmiöt ruoanvalmistuksessa

Esitietovaatimukset

Edeltäviä opintoja ei tarvita.

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)

5
Opiskelija osaa soveltaa tietoaan valitessaan raaka?aineita erilaisiin ruokalajeihin. Hän osaa vertailla ruokaa ravintoaineiden lähteenä sekä osaa laskea ja arvioida erilaisten aterioiden ravintosisältöä. Hän osaa tulkita ruoanvalmistukseen liittyviä kemiallisia ja fysikaalisia ilmiöitä.
3
Opiskelija osaa tulkita tietoaan valitessaan raaka?aineita sekä erilaisiin ruokalajeihin. Hän osaa arvioida ruokaa ravintoaineiden lähteenä ja hän osaa laskea erilaisten aterioiden ravintosisällön. Hän osaa selittää ruoanvalmistukseen liittyviä kemiallisia ja fysikaalisia ilmiöitä.

1
Opiskelija osaa kaavamaisesti hyödyntää tietoaan valitessaan raaka?aineita erilaisiin ruokalajeihin. Hän osaa antaa esimerkkejä ruoasta ravintoaineiden lähteenä. Hän osaa nimetä ruoanvalmistukseen liittyviä kemiallisia ja fysikaalisia ilmiöitä.

Oppimateriaalit

Parkkinen, K. ja Rautavirta, K. 2010. Utelias kokki. Elintarviketietoa ruoanvalmistajalle. Restamark Oy. Vantaa. (tai uudempi painos)

Hopia, A. ja Lehtovaara, T. 2015. Kasvikset kemistin keittiössä. Minerva Kustannus Oy.

Helldán, A., Raulio, S., Kosola, M., Tapanainen, H., Ovaskainen, M-L. ja Virtanen, S. 2013. Finravinto 2012 -tutkimus - The National FINDIET 2012 Survey. Raportteja 16/2013. THL. Saatavilla: http://urn.fi/URN:ISBN:978-952-245-951-0

Häikiö, I., Kahila, L., Ratilainen, A. & Ängeslevä, T. KEFY. WSOY. 2013.

Muu jaksolla osoitettu materiaali.

Toteutustavat

Luennot, ryhmä- ja harjoitustyöt

Siirry alkuun