Development of service concept (5cr)
Code: KI15CRPK002-3001
General information
- Enrollment
- 17.04.2017 - 22.10.2017
- Registration for the implementation has ended.
- Timing
- 11.09.2017 - 28.10.2017
- Implementation has ended.
- Number of ECTS credits allocated
- 5 cr
- Local portion
- 5 cr
- Mode of delivery
- Contact learning
- Degree programmes
- Degree Programme in Food and Hospitality
- Teachers
- Elina Ojala
- Ilkka Latomäki
- Course
- KI15CRPK002
Objective
- Student knows the basics of strategic planning and management.
- He understands the importance of anticipation, innovativeness and creativity in developing of service concept.
- He manages basics of space planning and is able to develop the service concept process based.
- He is able to prepare budgets and plan finances for service concepts.
Content
- strategic planning and management
- innovativeness and creativity in business actions
- anticipation methods
- space planning as a part of concept
- financial planning of service concept
Materials
Henkilöstöjohtaminen strateginen kilpaailutekijä / Riitta Viitala.
Strateginen ajattelu & toiminta / Timo Santalainen.
Arvojohtaminen / Tero J. Kauppinen.
Strateginen johtaminen: menestyksen timantti / Mika Kamensky.
Luovan asiantuntijaorganisaation johtaminen / Maisa Huuhka.
Nalle Puh ja johtamisen taito: jossa hyvin Tärkeä Karhu ja hänen ystävänsä Perehtyvät Hyvin Tärkeään Aiheeseen Roger E.Allen ; [suomentanut Pirkko Biström] ; [kuvittanut Ernest H. Shepard]
Strategiamalli / Jukka Ala-Mutka.
Toisinajattelua strategisesta johtamisesta / toimittajat: Saku Mantere, Kimmo Suominen ja Eero Vaara ; [kuvitus: Krista Partti].
Viisautta johtamiseen sodankäynnin taitoa naisille Chin-Ning Chu ; suomentanut Jaana Iso-Markku.
Strategisen henkilöstöjohtamisen käytännöt Martti elsilä & Sari Salojärvi (toim.)
Strateginen henkilöstötuottavuuden johtaminen Marko Kesti.
Johtamisen johtaminen kuinka johtamisesta tehdään kilpailukykyä lisäävä tekijä Tero J. Kauppinen.
Strategiasta tuloksiin: tehokas johtamisjärjestelmä / Mika Niemelä, Anne Pirker, Johan Westerlund.
Luova ote huippusuoritukseen: resonanssi ratkaisee / Eija Mäkirintala.
Johda verkossa: virtuaalijohtamisen monet ulottovuudet / Iiris Humala.
Muutos vaatii johtajuutta / John P. Kotter ; [suomennos: Maarit Tillmann].
Osaamisen johtaminen Suomen kunnissa / Elina Hyrkäs.
Kyvyistä kiinni: ikäjohtaminen yritysstrategiana Juhani Ilmarinen, Satu Lähteenmäki, Pekka Huuhtanen.
Rohkea johtaja hyödynnä kritiikki ja villit ideat Minna Isoaho.
Asiakastavoitteet ja -strategiat: asiakastuloslaskelma, -tase, -virta ja -portfoliot / Kalevi Hellman.
Osaamisen hallinnan uusi ulottuvuus / John W. Boudreau ja Peter M. amstad ; [käännös Kirsti Iivonen].
Yritysjohdon seitsemän kuolemansyntiä Jonathan Ellis & René Tissen ; [suomennos Inkeri Palmroth-Jousimaa].
Voittoa tavoittelemattoman organisaation johtaminen käytäntö ja periaatteet Peter F. Drucker ; [käännös Anna-Mari Kankkunen].
Eettinen johtaminen tie kestävään menestykseen Erika Heiskanen, Jari Salo.
Logistiikka osana strategista johtamista Mikko Haapanen, Ari P. J. Vepsäläinen, Taru Lindeman.
Heikkilä, Pekka, and Timo Saranpää. Hotelli- Ja Ravintola-alan Sisäinen Laskentatoimi. 5. tark. p. Helsinki: Restamark, 2013.
Selander, Kai, and Vuokko Valli. Hinnoittelu Ja Kannattavuus Matkailu- Ja Ravitsemisalalla. Helsinki: WSOY Oppimateriaalit, 2007
Forgacs, Gabor, Ari Björkvist, and Nina Ståhls. Revenue Management: Tuottojen Johtaminen Hotellielinkeinossa. Helsinki: HAAGA-HELIA ammattikorkeakoulu, 2013.
Lisäksi muu oppitunneilla ja verkossa jaettu materiaali
Teaching methods
Learning assignments, group assignments, lectures, online learning and self study
Employer connections
As part of the course, a service concept is developed, including financial calculations, in co-operation with the Industry
Exam schedules
There will be no exam. Course is assessed by evaluating developed service concept and other by other criteria
Student workload
Contact lectures 13h
Web learning 65 h
Self study and group work 57 h
Assessment criteria, satisfactory (1)
5
Students can apply and estimate the role of the strategic planning and management in the service concept planning
Students recognize connections and meanings of the predictions, innovation and creativity in service concept planning
Students can adapt facility planning to the service concept planning and can also plan process based service concepts
Students can create and explain budget and can also plan process based service concepts
3
Students can explain the role of the strategic planning and management in the service concept planning
Students can judge connections and meanings of the predictions, innovation and creativity in service concept planning
Students can plan facilities and plan service concept based on the processes
Students can create budget and plan finance
1
Students can name the principles of the strategic planning and management in the service concept planning
Students recognize connections and meanings of the predictions, innovation and creativity in service concept planning
Students knows principles of the facility and service concept planning based on the processes
Students can read service concept budgets and finance and name the main parts of it
Qualifications
- Business Operations and Entrepreneurship, Personnel management and superior work in food chain, Marketing planning and implementation in the food chain.