Farm planning (10cr)
Code: 9A00BT29-3001
General information
- Enrollment
- 16.04.2020 - 11.01.2021
- Registration for the implementation has ended.
- Timing
- 05.10.2020 - 30.04.2021
- Implementation has ended.
- Number of ECTS credits allocated
- 10 cr
- Local portion
- 10 cr
- RDI portion
- 10 cr
- Mode of delivery
- Contact learning
- Teaching languages
- Finnish
- Seats
- 0 - 25
- Degree programmes
- Bachelor of Natural Resources, Agriculture and Rural Enterprises
Evaluation scale
1-5
Objective
Students will learn a systematic procedure for developing a high-quality whole-farm plan. Students will also understand the policies behind EU funding and how changes in the operating environment affect the whole-farm plan and the choices a farmer or rancher makes.
Content
- Whole-farm planning
- Planning procedure
- Examining the aims and possibilities for production
- Identifying technical coefficients and prices
- Estimating gross margins
- Choosing the enterprise combination
- Sensitivity analysis
- Result, profitability and solidity calculations and interpretation
Materials
Kay, Edwards & Duffy 2016. Farm Management. McGraw-Hill (soveltuvin osin). Olson 2004. Farm Management: Principles and Strategies. Blackwell Publishing Company. Iowa State Press. (soveltuvin osin). Ryhänen & Laitila 2012. Yhteistyö ja resurssit maitotiloilla. Verkostomaisen yrittämisen lähtökohtia ja edellytyksiä. Seinäjoen ammattikorkeakoulun julkaisusarja B. Raportteja ja selvityksiä 59. s. 91-151. Ryhänen, M. & Närvä, M. (toim.) 2019. Kokonaisvaltaisella johtamisella kannattavuutta maidontuotantoon. Seinäjoen ammattikorkeakoulun julkaisusarja A. Tutkimuksia 31: 1-178. Ryhänen & Sipiläinen (toim.) 2018. Maatalousyrityksen johtaminen ja tuotannon suunnittelu.
Teaching methods
Lessons, team working, collaborative learning.
Employer connections
The whole-farm planning is made to actual farm firms. The students act in the active interaction with the farmers. The teacher supports the students in this work. The students draw up a written report to the farmers.
Student workload
About 120 hours of class working and about 150 hours of independent learning.
Assessment criteria, approved/failed
Student can basics of planning procedure, the aims and possibilities for production, identify technical coefficients and price, estimate gross margins, choose the enterprise combination, sensitivity analysis and result, profitability and solidity calculations and interpretation
Qualifications
Introduction to agribusiness, Agricultural production economics, Management and decision making
Further information
Opetusresurssien mahdollistamissa rajoissa otetaan opiskelijoita opintojaksolle.
Tarvittaessa valinta opintojaksoille tehdään opintomenestyksen mukaisessa järjestyksessä.
Opintomenestys määritetään seuraavien opintojaksojen keskiarvon perusteella:
- Maatalouden yritystalouden perusteet
- Maatilayrityksen verotus
- Maatalouspolitiikka
Lisäksi edellytetään, että maatalousyrityksen johtaminen ja tuotantoekonomia opintojaksoilla on edetty opetussuunnitelman mukaisesti.