Skip to main content

Farm planning (10cr)

Code: 9A00BT29-3001

General information


Enrollment
16.04.2020 - 11.01.2021
Registration for the implementation has ended.
Timing
05.10.2020 - 30.04.2021
Implementation has ended.
Number of ECTS credits allocated
10 cr
Local portion
10 cr
RDI portion
10 cr
Mode of delivery
Contact learning
Teaching languages
Finnish
Seats
0 - 25
Degree programmes
Bachelor of Natural Resources, Agriculture and Rural Enterprises
Teachers
Matti Ryhänen
Teacher in charge
Matti Ryhänen
Course
9A00BT29

Evaluation scale

1-5

Objective

Students will learn a systematic procedure for developing a high-quality whole-farm plan. Students will also understand the policies behind EU funding and how changes in the operating environment affect the whole-farm plan and the choices a farmer or rancher makes.

Content

- Whole-farm planning
- Planning procedure
- Examining the aims and possibilities for production
- Identifying technical coefficients and prices
- Estimating gross margins
- Choosing the enterprise combination
- Sensitivity analysis
- Result, profitability and solidity calculations and interpretation

Materials

Kay, Edwards & Duffy 2016. Farm Management. McGraw-Hill (soveltuvin osin). Olson 2004. Farm Management: Principles and Strategies. Blackwell Publishing Company. Iowa State Press. (soveltuvin osin). Ryhänen & Laitila 2012. Yhteistyö ja resurssit maitotiloilla. Verkostomaisen yrittämisen lähtökohtia ja edellytyksiä. Seinäjoen ammattikorkeakoulun julkaisusarja B. Raportteja ja selvityksiä 59. s. 91-151. Ryhänen, M. & Närvä, M. (toim.) 2019. Kokonaisvaltaisella johtamisella kannattavuutta maidontuotantoon. Seinäjoen ammattikorkeakoulun julkaisusarja A. Tutkimuksia 31: 1-178. Ryhänen & Sipiläinen (toim.) 2018. Maatalousyrityksen johtaminen ja tuotannon suunnittelu.

Teaching methods

Lessons, team working, collaborative learning.

Employer connections

The whole-farm planning is made to actual farm firms. The students act in the active interaction with the farmers. The teacher supports the students in this work. The students draw up a written report to the farmers.

Student workload

About 120 hours of class working and about 150 hours of independent learning.

Assessment criteria, approved/failed

Student can basics of planning procedure, the aims and possibilities for production, identify technical coefficients and price, estimate gross margins, choose the enterprise combination, sensitivity analysis and result, profitability and solidity calculations and interpretation

Qualifications

Introduction to agribusiness, Agricultural production economics, Management and decision making

Further information

Opetusresurssien mahdollistamissa rajoissa otetaan opiskelijoita opintojaksolle.
Tarvittaessa valinta opintojaksoille tehdään opintomenestyksen mukaisessa järjestyksessä.
Opintomenestys määritetään seuraavien opintojaksojen keskiarvon perusteella:
- Maatalouden yritystalouden perusteet
- Maatilayrityksen verotus
- Maatalouspolitiikka

Lisäksi edellytetään, että maatalousyrityksen johtaminen ja tuotantoekonomia opintojaksoilla on edetty opetussuunnitelman mukaisesti.

Go back to top of page