Skip to main content

Strategic management (5cr)

Code: CB00CG06-3003

General information


Enrollment
14.11.2022 - 15.01.2023
Registration for the implementation has ended.
Timing
14.01.2023 - 15.04.2023
Implementation has ended.
Number of ECTS credits allocated
5 cr
Local portion
5 cr
Mode of delivery
Contact learning
Unit
SeAMK Master School
Campus
SeAMK Seinäjoki, Frami
Teaching languages
Finnish
Degree programmes
Master of Natural Resources, Food Chain Development
Teachers
Matti Ryhänen
Course
CB00CG06

Evaluation scale

1-5

Objective

The student can analyse strategic management. The student can craft the strategy. The student understands the significance of strategic thinking and planning. The student can utilise the analyses and syntheses in the strategic planning.

Content

- Strategic thinking, planning and management
- Analyses and syntheses
- Food and hospitality management students, Food engineering students:strategic architecture
- Farm management students: developing and implementing,operation models, cost efficiency, performance, and profitability

Materials

• Olson, K.D. 2004. Farm management: Principles and strategies (soveltuvin osin)
• Ryhänen, M. & Laitila, E. (toim.) 2012. Yhteistyö ja resurssit maitotiloilla. Verkostomaisen yrittämisen lähtökohtia ja edellytyksiä. Seinäjoen ammattikorkeakoulun julkaisusarja B. Raportteja ja selvityksiä 59: 1-175.
• Ryhänen, M. & Laitila, E. (toim.) 2014. Yhteistyö ja verkostosuhteet. Strateginen tarkastelu maidontuotantoon sovellettuna. Seinäjoen ammattikorkeakoulun julkaisusarja A. Tutkimuksia 19: 1-204.
• Ryhänen, M. & Närvä, M. (toim.) 2019. Kokonaisvaltaisella johtamisella kannattavuutta maidontuotantoon. Seinäjoen ammattikorkeakoulun julkaisusarja A. Tutkimuksia 31: 1-178.
• Ryhänen, M. & Närvä, M. (toim.) 2021. Maitotilayrityksen kokonaisvaltaisen johtamisen käsikirja. Seinäjoen ammattikorkeakoulun julkaisusarja B. Raportteja ja selvityksiä 161: 1-156.
• Ryhänen, M., Närvä, M., Sipiläinen, T. & Rajakorpi, J. 2015. Yhteisnavetan perustaminen ja johtaminen. Helsingin yliopisto. Taloustieteen laitos. Selvityksiä 82: 57-90.
• Ryhänen & Sipiläinen 2018. Maatalousyrityksen johtaminen ja toiminnan kehittämien – Tuotannon suunnittelu strategisen johtamisen tukena.

Teaching methods

Lectures and assignment

Employer connections

The strategic management is developed in actual farm businesses. The students act in the active interaction with the farmers. The teacher supports the students in this work. The students draw up a written report to the farmers.

Student workload

Students' work 135 h: contact teaching about 32 hours, and independent study 103.
Project works are supervised via Teams-application.

Assessment criteria, approved/failed

Pass: The student has participated in the course working actively. The student accomplishes the learning objectives of the course.

Qualifications

Changes in operational environment and future developments

Go back to top of page